Zašto je važna jesenska organska gnojidba?

Zašto je važna jesenska organska gnojidba?

Budući da se tijekom vegetacije iz tla iscrpi velika količina hranjivih tvari, prije nove sadnje važno ih je ponovno nadomjestiti.

Sve voćke i povrtnice koje uzgajamo crpe tlo u kojem rastu. Biljke koje daju plodove intenzivnije troše hranjiva u tlu. Dugogodišnje voćke na istom mjestu ostaju i više od 20 godina, a sezonsko voće i povrće također treba hranu i dobre uvjete u tlu kako bi davalo zdrav i obilan urod.

U većini vrtova i voćnjaka nedostaje organske hrane. Svake godine, nakon berbe plodova, pristupa se najozbiljnijem zahvatu, a to je jesenska organska gnojidba. Važnost unosa organskog gnojiva u jesen na prvom je mjestu.

Jesensko gnojenje ima cilj da se unese neophodna količina hranjiva potrebna biljkama jer se tijekom vegetacije znatna količina iskoristi za rast i razvoj lisne i drvne mase kao i samog ploda. Sve te količine koje su potrošene treba putem gnojenja vratiti u zemlju, kako bi ponovno bile pristupačne biljkama početkom sljedeće vegetacije.

Pravilnom obradom zemlje i unosom organskih tvari možemo dobro pripremiti zemlju, organskim gnojivom povećamo postotak humusa u tlu. Samo one biljke koje rastu ili su posađene u pripremljeno tlo mogu se izboriti protiv stresnih vanjskih uvjeta, biti otpornije na bolesti i štetnike i općenito bolje rasti.

Krajem veljače pognoji se s ostatkom od ukupno predviđene godišnje količine gnojiva. U jesen sadnju i sijanje obavljamo u već ranije organski pognojenu zemlju, tlo prorahlimo i zaštitimo ako padne temperatura zraka.

Neem Pogača idealno je organsko gnojivo kojim ćete lakše i jednostavnije obaviti jesensku gnojidbu...

Upotrebom Neem Pogače u tlo dodajemo određene količine makro nutrijenata (NPK: 3:3:3 dušika, fosfora, kalija) I mikro nutrijenata.

Neem Pogača postupno otpušta dušik, što je za biljku jako dobro. Također, čini tlo plodnijim zbog sastojka koji sprječava bakterije u tlu da pretvore dušikove spojeve u dušikov plin.

Povećava broj kišnih glista u tlu. Utječe na stvaranje humusa u tlu, a to znači: bolju strukturu tla (bolji omjer vode i zraka), veći kapacitet zadržavanja vode, stvaranje humusa, veću dostupnost hranjivih tvari za biljke, veću biološku aktivnost zemljišta, razgradnju ili inaktivaciju otrovnih tvari, neutralizaciju pH tla, stabilizaciju enzima u tlu, stabilizaciju temperature tla i smanjenje isparavanja vode.

Ovo gnojivo sadrži 96 % suhe tvari, a to znači, u usporedbi s gnojivima koja sadrže puno manji postotak, da manjom količinom gnojimo veću površinu. Ovo je prirodna pogača od Neema, koja se samo termički obradi te zbog toga ne sadrži korove i klice bolesti. Proizvodnja je potpuno prirodna, bez dodatka umjetnih tvari (konzervansa). Pokusima je utvrđeno da su voćnjaci i povrtnjaci gnojeni Neem Pogačama u sljedećoj godini dali veću količinu plodova bolje kvalitete.

 

NEEM GNOJIVO  - prirodno gnojivo s pesticidnim svojstvima

  • NEEM GNOJIVO sadrži salanin, nimbin, azadirahtin, meliantriol i azadiradion kao glavne sastojke.
  • NEEM GNOJIVO štiti korijenje biljaka od nematoda, ličinki i termita zbog sadržaja limonoidnih ostataka djeluje i kao prirodno gnojivo s pesticidnim svojstvima.
  • NEEM GNOJIVO učinkovit je u suzbijanju insekata i štetočina (krtice, rovci, miševi).
  • Pospješuje dobar početak rast biljaka, povećava vegetativni porast i jača korijen, a samim time osigurava se bolji izgled i kvaliteta voća i povrća.

 

APLIKACIJA:

  • Oranice 200 kg / 1 ha
  • Voćnjak/ maslenik/vinograd nasad lješnjaka
  • 400 kg/ha ili 300 g po stablu
  • Cvijeće / ukrasno bilje/ljekovito bilje 15 kg/100 m2
  • Vrt  4 kg/100 m2 - Ponovite dva puta godišnje – u proljeće prije sadnje i na jesen prije mraza

Natrag na blog