Vinova loza

Vinova loza

Neem ulje je prirodni insekticid i fungicid koji se može koristiti za kontrolu štetnika i bolesti u vinogradu.

Općenito, neem ulje se primjenjuje u vinogradu prskanjem biljaka s otopinom koja sadrži neem ulje i vodu, ili drugom nosaču ulja, u različitim razrjeđenjima, ovisno o vrsti štetnika i bolesti.

Za kontrolu insekata poput grinje, lisnih uši i tripsa, preporučuje se primijeniti otopinu neem ulja u koncentraciji od 0,5-1%. Za ozbiljnije infestacije, može se primijeniti otopina od 2-3% neem ulja.

Za kontrolu gljivičnih infekcija u vinogradu, poput plamenjače, preporučuje se primijeniti otopinu neem ulja u koncentraciji od 0,5-1%, ovisno o težini infekcije.

Neem ulje može biti učinkovito u kontroli različitih bolesti vinove loze, uključujući plamenjaču, sivu plijesan, antraknozu i druge gljivične infekcije.

Za primjenu neem ulja protiv bolesti vinove loze, preporučuje se prskanje otopinom koja sadrži neem ulje i vodu.

Uopće, preporučuje se primijeniti neem ulje preventivno, prije nego se pojave bolesti ili u ranim fazama infekcije. Za to se može primijeniti otopina neem ulja u koncentraciji od 0,5-1%, s razmacima od 7-14 dana između primjena. Za ozbiljnije infekcije, može se primijeniti otopina s većom koncentracijom.

Američki cvrčak je jedan od najvećih štetnika vinove loze, a neem ulje se može koristiti za njegovu kontrolu.

Za primjenu neem ulja protiv američkog cvrčka, preporučuje se prskanje otopinom koja sadrži neem ulje i vodu.

Općenito, preporučuje se primijeniti neem ulje preventivno, prije nego se pojave američki cvrčci ili u ranim fazama infekcije. Za to se može primijeniti otopina neem ulja u koncentraciji od 1-2%, s razmacima od 7-14 dana između primjena. Za ozbiljnije infekcije, može se primijeniti otopina s većom koncentracijom.

 

Vrijeme cvatnje vinove loze ovisi o klimatskim uvjetima i sorti grožđa, ali općenito se događa u proljeće. U južnim krajevima, vinova loza može početi cvjetati već u travnju, dok u sjevernim krajevima cvatnja počinje u svibnju. Cvatnja traje obično od 7 do 10 dana, a tijekom tog perioda vinova loza stvara cvjetove koji će se razviti u plodove grožđa.

Vrijeme cvatnje vinove loze vrlo je važno za razvoj grožđa i utječe na količinu i kvalitetu uroda. Stoga se preporučuje pratiti vremenske uvjete tijekom tog perioda i poduzimati odgovarajuće mjere kako bi se osiguralo optimalno oprašivanje i formiranje plodova. Također se treba izbjegavati primjenu pesticida ili drugih kemikalija tijekom cvatnje, kako bi se izbjegla šteta za oprašivače i potencijalno smanjenje prinosa.

Ne preporučuje se primjena neem ulja na vinovoj lozi tijekom faze cvatnje jer postoji rizik od ometanja oprašivanja i smanjenja prinosa. Neem ulje se može primijeniti prije ili nakon faze cvatnje, kada su biljke manje osjetljive na vanjske utjecaje.

Ako se neem ulje primjenjuje nakon faze cvatnje, preporučuje se primjena u proljeće, prije pojave prvih simptoma bolesti ili štetnika. Bottom of Form

Natrag na blog