Kelj

Kelj

Neem ulje može poboljšati rast kelja tako što djeluje kao prirodni gnojivo i potiče razvoj korijenovog sustava biljke. Također, neem ulje ima insekticidna i fungicidna svojstva koja pomažu u zaštiti kelja od štetnika i bolesti.

Doziranje neem ulja u kelju ovisi o koncentraciji ulja i načinu primjene. Općenito, preporučuje se razrjeđivanje ulja u vodi i raspršivanje na biljke. Koncentracija ulja može varirati ovisno o namjeni, ali uobičajena koncentracija je oko 0,5 do 1% ulja u vodi.

Važno je napomenuti da se neem ulje ne smije primjenjivati neposredno prije žetve, jer može ostaviti tragove na biljkama. Također, preporučuje se testiranje na manjem području biljke prije primjene na cijelu biljku kako bi se provjerila osjetljivost biljke na neem ulje.

Kod primjene neem ulja u kelju mogu se spriječiti štetnici kao što su kupusni crvi, kupusne muhe, bijela muha i druge vrste lisnih uši koje mogu uzrokovati oštećenja na lišću i glavi kelja.

Neem ulje može pomoći u suzbijanju različitih bolesti koje utječu na kelj, kao što su plamenjača, hrđa, bakterijska palež, crna noga i druge gljivične infekcije. Također može pomoći u suzbijanju štetnika poput kupusnih mušica, kupusnih gusjenica i lisnih uši koje su česte štetočine u uzgoju kelja. Međutim, važno je napomenuti da neem ulje ne može potpuno ukloniti štetočine i bolesti, već samo pomoći u njihovom suzbijanju.

Neem ulje može pomoći u sprečavanju i suzbijanju štetnika u kelju poput kupusnog moljca, gusjenica, lisnih uši, tripsa, bijele mušice i drugih insekata koji mogu napasti kelj. Također može pomoći u suzbijanju nekih bolesti poput gljivičnih infekcija i plijesni koje mogu utjecati na kelj. Doziranje neem ulja u kelju ovisi o koncentraciji ulja i veličini površine koja se tretira, stoga je važno pažljivo slijediti upute na proizvodu i prilagoditi doziranje prema potrebama.

Natrag na blog