Radovi u vrtu: Što sijemo i sadimo u rujnu?

Radovi u vrtu: Što sijemo i sadimo u rujnu?

Na pragu smo jeseni, a rujan je mjesec u kojem se odigravaju brojni poljoprivredni radovi – od obrade tla i sjetve do berbe. U ovom periodu još uvijek stignemo posaditi jagode, dok se sada siju i sade razne vrste jesenskog i zimskog povrća. Intenzivna je berba plodova voća i povrća, a pripreme za skladištenje zimnice uključuju pripremu salata, pekmeza, marmelada, sokova, kompota, ajvara, želea i drugih recepata.

Što sijemo i sadimo?

Osim povrća, rujan je idealno vrijeme za sjetvu i sadnju raznog ljekovitog i začinskog bilja te cvijeća. U vrtu možete posaditi:

  • Povrće: rabarbaru, špinat, zelenu salatu, matovilac, rikolu, razne azijske salate, rotkvicu, repu, daikon, rotkvu, blitvu, kineski kupus, cvjetaču, pak choi, cikoriju, peršin, ljubičastu brokulu i druge vrste.
  • Cvijeće: neven, nigelu, ukrasni mak, različak, kamilicu i mnoge druge ukrasne vrste.

Birajte jesenske i zimske sorte koje bolje podnose niže temperature. Takve vrste, poput rotkvica, repe i cikle, brzo rastu i imaju kratku vegetaciju, što ih čini pogodnima za rujanske uvjete.

Kraj rujna je također dobar period za sjetvu luka svibanjskog srebrenca. Zeleno lisnato povrće koje ste posadili krajem kolovoza može otići u sjeme, ali s dolaskom rujna, briga oko toga je svedena na minimum. Dani su sve kraći, a sada posijan neven iznenadit će vas ranim cvjetanjem na proljeće.

Sjetva u plasteniku

U plastenicima se najčešće siju zelena salata i špinat. Budite oprezni sa zalijevanjem jer temperature nisu više tako visoke, a biljke će manje gubiti vodu. Stoga je potrebno smanjiti količinu vode za zalijevanje. Razne vrste kelja mogu prezimiti u plastenicima i krenuti s vegetacijom vrlo rano u proljeće.

Ako još niste izvadili krumpir, sada je zadnji trenutak. Glavice kupusa i kelja mogu ostati na njivi, a postavljanjem agrotekstila možete zaštititi biljke i produžiti berbu. Kelju pupčaru prikratite vrh kako bi se male glavice bolje razvile.

Neem pogača: Prednosti i primjena

Neem pogača je organsko gnojivo koje se dobiva kao nusproizvod pri ekstrakciji neemovog ulja. Njezine prednosti uključuju:

  • Povećava plodnost tla: Obogaćuje tlo hranjivim tvarima kao što su dušik, fosfor i kalij.
  • Poboljšava strukturu tla: Pomaže u zadržavanju vlage i poboljšava drenažu.
  • Kontrolira štetočine: Neem pogača sadrži prirodne insekticide koji odbijaju brojne štetočine i smanjuju njihov broj.
  • Potpomaže zdravlju biljaka: Smanjuje rizik od bolesti i poboljšava opće zdravlje biljaka.

Primjena neem pogače:

  • Za sjetvu lisnatog povrća, salate i luka u jesen: Pomiješajte neem pogaču s tlom u omjeru 1:10 (jedan dio pogače na deset dijelova tla). Ovaj omjer osigurava da biljke dobiju potrebne hranjive tvari bez prekomjerne koncentracije.
  • Za zimsku gnojidbu: Koristite neem pogaču u omjeru 1:5 (jedan dio pogače na pet dijelova tla). Ovaj omjer osigurava da tlo bude bogato hranjivim tvarima tijekom zime i spremno za proljetnu sjetvu.

Sastav neem pogače:

Neem pogača sadrži brojne korisne komponente uključujući:

  • Azadirachtin: Prirodni insekticid koji odbija štetočine.
  • Nutrienti: Dušik, fosfor, kalij i kalcij, koji su ključni za zdrav rast biljaka.
  • Organski materijali: Poboljšavaju strukturu tla i povećavaju njegovu sposobnost zadržavanja vlage.

Razlika između neem pogače, neem peleta i neem praha:

  • Neem pogača: Obično se koristi kao dugotrajno gnojivo koje se miješa s tlom. Ima sporiji učinak, ali dugotrajan, te pomaže u poboljšanju zdravlja tla i biljaka.
  • Neem peleti: Imaju sličnu funkciju kao neem pogača, ali su oblikovani u pelete za lakše rukovanje i primjenu. Pomažu u dugotrajnom obogaćivanju tla.
  • Neem prah: Brže se otapa u tlu i može se koristiti kao brza intervencija za kontrolu štetočina ili kao dodatak gnojivima. Njegov učinak je brži, ali kraće trajanje u usporedbi s neem pogačom i peletima.

Uključivanje neem pogače u vašu vrtlarstvo može značajno poboljšati kvalitetu tla i zdravlje biljaka, čineći vaš vrt produktivnijim i ekološki prihvatljivijim.

Natrag na blog