Krumpir

Krumpir

Neem ulje može biti korisno u poboljšanju rasta i sprječavanju nametnika u krumpiru zbog svojih prirodnih antibakterijskih, fungicidnih i insekticidnih svojstava.

 

 Kada se primjenjuje na krumpir, neem ulje može pomoći u suzbijanju štetnika poput gomoljaste zlatice, lisnih uši, tripsa, a može pomoći i u sprečavanju raznih bolesti krumpira, poput plamenjače i drugih gljivičnih bolesti.

Neem ulje može pomoći u poboljšanju rasta krumpira jer sadrži hranjive tvari koje su korisne za biljke. Kada se primjenjuje na tlo, neem ulje može pomoći u održavanju zdravog tla bogatog hranjivim tvarima koji su potrebni za optimalan rast krumpira.

 

Doziranje neem ulja u krumpiru ovisi o različitim čimbenicima, poput vrste tla, stadija rasta, okolišnih uvjeta, razine infestacije nametnika i drugih čimbenika. Općenito, preporučena koncentracija neem ulja za primjenu na krumpiru je 0,5% do 2%. To znači da bi se 5 do 20 ml neem ulja trebalo pomiješati sa svakih litrom vode ili drugog prikladnog otapala za raspršivanje. Ovo bi trebalo biti dovoljno za jednu primjenu na površinu od 10 kvadratnih metara.

 

Neem ulje ima širok spektar djelovanja i može pomoći u liječenju različitih bolesti i štetnika koji napadaju krumpir. Neki od problema koji se mogu liječiti primjenom neem ulja uključuju:

  • Kolorado krumpirova zlatica: Kolorado krumpirova zlatica je jedan od najvećih štetnika krumpira, a neem ulje se pokazalo učinkovitim u borbi protiv ovog insekta.
  • Bakterijske bolesti: Neke od bakterijskih bolesti koje mogu utjecati na krumpir su zgnječenost krumpira, plamenjača lišća i crna noga. Primjena neem ulja može pomoći u suzbijanju ovih bolesti.
  • Gljivične bolesti: Gljivične bolesti poput rizoktonije, scab-a i bijele truleži također mogu utjecati na krumpir. Primjena neem ulja može pomoći u sprečavanju širenja ovih bolesti.

 

Važno je napomenuti da se neem ulje ne smije koristiti u koncentracijama koje su previsoke, jer to može oštetiti biljke. Doziranje neem ulja u krumpiru treba biti u skladu s uputama proizvođača, a primjena se obično provodi raspršivanjem na cijelu biljku, a posebno na donju stranu lista. Također, važno je osigurati da se neem ulje primjenjuje u pravom trenutku, u skladu s vremenom rasta i razvoja biljaka, kako bi se postigao maksimalni učinak.

Natrag na blog