Soja

Soja

Neem ulje se često koristi za poboljšanje rasta i zaštitu soje od nametnika. Azadirachtin, prirodni sastojak koji se nalazi u neem ulju, djeluje kao repelent za štetne insekte i može ih učinkovito eliminirati.

Da biste primijenili neem ulje na soju, prvo provjerite proizvod kako biste se osigurali da je prikladan za upotrebu na vašoj biljci. Potom slijedite upute za doziranje na etiketi proizvoda. Doziranje može varirati ovisno o različitim čimbenicima, poput stadija rasta soje, razine infestacije štetnika i veličine površine koju treba tretirati.

Općenito, preporučena koncentracija neem ulja za primjenu na usjevima iznosi 0,5% do 2%. To znači da bi se 5 do 20 ml neem ulja trebalo pomiješati sa svakih litrom tople vode ili drugog prikladnog otapala za raspršivanje. Također, važno je pravilno rasporediti neem ulje po cijeloj biljci kako bi se osiguralo da se sva lišća i stabljike ravnomjerno tretiraju.

Primjena neem ulja na soju može pomoći u poboljšanju rasta i u sprečavanju štetnih insekata. Međutim, važno je napomenuti da se neem ulje ne bi trebalo koristiti kao jedina metoda zaštite biljaka od štetnika. Umjesto toga, preporučuje se kombiniranje neem ulja s drugim metodama zaštite od štetnika i održavanje zdravog tla kako bi se postigao najbolji mogući rezultat.

Neem ulje ima nekoliko svojstava koja mogu pomoći u borbi protiv bolesti koje utječu na soju. Aktivni sastojci u neem ulju, poput azadirachtina i nimbin-a, imaju antimikrobna, antifungalna i antiparazitska svojstva koja mogu pomoći u sprečavanju ili liječenju različitih bolesti.

Neke od bolesti koje se mogu liječiti primjenom neem ulja u soji uključuju:

  • Antraknoza: To je gljivična bolest koja može uzrokovati smanjenje prinosa i kvalitete soje. Primjena neem ulja može pomoći u sprečavanju širenja antraknoze.
  • Rđa: Rđa je gljivična bolest koja se javlja na lišću i stabljici soje i može uzrokovati značajne gubitke prinosa. Primjena neem ulja može pomoći u suzbijanju rđe na soji.
  • Fusarijum: Fusarijum je gljivična bolest koja može uzrokovati trulež korijena i stabljike soje, a također može smanjiti kvalitetu sjemena. Primjena neem ulja može pomoći u sprečavanju ili suzbijanju ove bolesti.
  • Siva plijesan: To je gljivična bolest koja se javlja na lišću, stabljici i sjemenu soje te može dovesti do gubitka prinosa. Primjena neem ulja može pomoći u smanjenju širenja sive plijesni.

Uz primjenu neem ulja u borbi protiv ovih bolesti, važno je također primijeniti druge mjere zaštite bilja, kao što su izbjegavanje prekomjernog zalijevanja, primjena gnojiva i održavanje čistoće polja. Doziranje neem ulja na soji treba biti u skladu s uputama proizvođača, a primjena se obično provodi raspršivanjem na cijelu biljku, a posebno na donju stranu lista.

 

Nakon poplave u soji,

korištenje neem ulja može biti korisno u borbi protiv mogućih štetnika i bolesti koji se mogu pojaviti u takvim uvjetima. Neem ulje je prirodni insekticid i fungicid dobiven iz sjemenki neem drveta (Azadirachta indica). Evo nekoliko načina na koje možete koristiti neem ulje nakon poplave u soji:

  • Insekticid: Neem ulje ima repelentno djelovanje na mnoge štetnike, uključujući grinje, lisne uši, trips, kukce i ličinke. Možete pripremiti otopinu neem ulja i vode (slijedite upute na proizvodu) i prskati je po biljkama kako biste odbili štetnike.
  • Fungicid: Poplave mogu stvoriti povoljne uvjete za razvoj gljivičnih bolesti. Neem ulje ima antimikrobna svojstva i može pomoći u suzbijanju gljivičnih infekcija na soji. Pripremite otopinu neem ulja i vode i prskajte je po biljkama kako biste smanjili širenje bolesti.
  • Stimulator rasta biljaka: Neem ulje također ima svojstva koja mogu potaknuti rast biljaka i poboljšati njihovu otpornost na stresne uvjete poput poplava. Možete primijeniti razrijeđeno neem ulje na korijenje biljaka ili prskati otopinu na listove kako biste potaknuli rast i oporavak.

Prije korištenja neem ulja, važno je pažljivo pročitati upute na proizvodu i slijediti preporučene doze. Također, provjerite da li je neem ulje registrirano za korištenje u vašem području i obratite pažnju na sigurnosne mjere prilikom rukovanja kemikalijama. Ako imate bilo kakve sumnje ili pitanja, preporučuje se konzultirati stručnjaka za poljoprivredu ili lokalnog agronoma.

Natrag na blog