Tuta Absoluta u rajčici

Tuta Absoluta u rajčici

Neem ulje se često koristi kao prirodni insekticid i može biti učinkovito u suzbijanju različitih štetnika, uključujući Tuta absoluta, poznatu i kao južnoamerički moljac paradajza. Tuta absoluta je ozbiljan štetnik paradajza koji može prouzrokovati značajne gubitke u prinosu.

Kako Neem ulje djeluje protiv Tuta absoluta:

  1. Inhibicija hranjenja i rasta: Aktivni sastojak u neem ulju, azadirachtin, inhibira hranjenje ličinki i sprečava njihov razvoj.
  2. Reproduktivni poremećaji: Neem ulje ometa  reproduktivni ciklus moljca, smanjujući broj jaja koje ženke polažu i smanjujući stopu izleganja jaja.
  3. Repelentni učinak: Neem ulje također djeluje kao repelent, odvraćajući odrasle moljce od polaganja jaja na tretirane biljke.

Način primjene:

  • Priprema rastvora: Neem ulje se obično koristi u koncentraciji od 0,5% do 1% (tj. 5-10 ml neem ulja na 1 litru vode). Dodaje se i mali dio sapuna kako bi se ulje bolje rasporedilo po površini listova.
  • Prskanje: Rastvor se prska na biljke, posebno na donju stranu listova gdje Tuta absoluta najčešće polaže jaja. Tretman se može ponavljati svakih 7-14 dana, ovisno o stupnju infestacije.

Prednosti korištenja Neem ulja:

  • Ekološka prihvatljivost: Neem ulje je prirodni insekticid i nije štetan za okoliš u usporedbi s kemijskim insekticidima.
  • Sigurnost za korisnike: Nije toksičan  za ljude i korisne insekte, poput oprašivača i prirodnih neprijatelja štetnika.

Ograničenja i napomene:

  • Neophodnost ponovljenih tretmana: Zbog prirode neem ulja, potrebni su ponovljeni tretmani kako bi se održala njegova učinkovitost.
  • Mogućnost fitotoksičnosti: Prekoračeno doziranje  može prouzrokovati oštećenja biljaka, stoga je važno pridržavati se preporučenih doza.

Zaključno, Neem ulje može biti učinkovito u suzbijanju Tuta absoluta u rajčici, ali najbolje rezultate obično daje kada se koristi kao dio integriranog pristupa upravljanju štetnicima, u kombinaciji s drugim biološkim, mehaničkim i kulturnim metodama kontrole.

Natrag na blog