Suncokret

Suncokret

Neem ulje je poznato po svojim svojstvima koja mogu pomoći u poboljšanju rasta suncokreta te u sprečavanju nametnika. Azadirachtin, aktivni sastojak u neem ulju, ima insekticidna svojstva koja mogu pomoći u sprečavanju štetnika poput tripsa, lisnih uši i buhača. Osim toga, neem ulje također ima fungicidna svojstva koja mogu pomoći u sprečavanju različitih bolesti koje utječu na suncokret.

Pri primjeni neem ulja na suncokret, važno je slijediti upute proizvođača o doziranju i načinu primjene. Općenito, preporučena koncentracija neem ulja za primjenu na suncokretu je 0,5% do 2%. To znači da bi se 5 do 20 ml neem ulja trebalo pomiješati sa svakih litrom tople vode ili drugog prikladnog otapala za raspršivanje.

Kod primjene neem ulja na suncokretu važno je tretirati cijelu biljku, posebno donju stranu lista, jer se na tom području često nalaze štetnici. Također, važno je primijeniti neem ulje u ranim fazama rasta suncokreta, a zatim ponavljati primjenu prema potrebi, u skladu s uputama proizvođača.

Međutim, važno je napomenuti da se neem ulje ne smije primjenjivati ​​u kasnijim fazama rasta suncokreta jer to može utjecati na kvalitetu sjemena. Također, preporuča se izbjegavanje primjene neem ulja tijekom cvatnje jer može ometati oprašivanje.

Ukratko, primjena neem ulja na suncokretu može pomoći u poboljšanju rasta biljke te u sprečavanju štetnika i bolesti. No, važno je koristiti ga u skladu s uputama proizvođača i izbjegavati primjenu u kasnijim fazama rasta suncokreta i tijekom cvatnje.

Neem ulje ima nekoliko svojstava koja mogu pomoći u borbi protiv različitih bolesti koje utječu na suncokret. Aktivni sastojci u neem ulju, poput azadirachtina i nimbin-a, imaju antimikrobna, antifungalna i antiparazitska svojstva koja mogu pomoći u sprečavanju ili liječenju različitih bolesti.

Neki od uobičajenih problema u uzgoju suncokreta koji se mogu liječiti primjenom neem ulja uključuju:

  • Sclerotinia: Ovo je bolest koju uzrokuje gljivica i može značajno smanjiti prinose suncokreta. Primjena neem ulja može pomoći u sprečavanju širenja sclerotinie.
  • Plamenjača suncokreta: Ovo je bolest koja se pojavljuje na lišću, stabljici i cvjetovima suncokreta. Može dovesti do pada prinosa i kvalitete sjemena. Primjena neem ulja može pomoći u smanjenju širenja plamenjače suncokreta.
  • Fusarijum: Fusarijum je gljivična bolest koja može uzrokovati trulež korijena i stabljike suncokreta. Primjena neem ulja može pomoći u sprečavanju širenja ove bolesti.
  • Crna trulež: Ovo je gljivična bolest koja može uzrokovati trulež korijena i stabljike suncokreta te također može smanjiti kvalitetu sjemena. Primjena neem ulja može pomoći u sprečavanju širenja crne truleži.

Uz primjenu neem ulja u borbi protiv ovih bolesti, važno je također primijeniti druge mjere zaštite bilja, kao što su izbjegavanje prekomjernog zalijevanja, primjena gnojiva i održavanje čistoće polja. Doziranje neem ulja na suncokretu treba biti u skladu s uputama proizvođača, a primjena se obično provodi raspršivanjem na cijelu biljku, a posebno na donju stranu lista.

 

Neem ulje je prirodni proizvod koji se dobija iz sjemenki drveta neem. Poznato je po svojim insekticidnim i pesticidnim svojstvima te se često koristi u poljoprivredi kao ekološka alternativa hemijskim sredstvima za zaštitu bilja.

Ako ste imali poplavu u nasadu suncokreta, neem ulje može biti korisno u obnovi i zaštiti bilja nakon takvog događaja. Evo nekoliko načina na koje ga možete koristiti:

  • Zaštita od insekata: Neem ulje ima prirodna insekticidna svojstva, pa se može koristiti za suzbijanje insekata koji mogu ugroziti suncokret. Pomiješajte neem ulje s vodom i prskajte biljke kako biste ih zaštitili od štetnika.
  • Prevencija gljivičnih infekcija: Poplava može stvoriti povoljne uvjete za razvoj gljivica. Neem ulje ima antifungalna svojstva koja mogu pomoći u sprečavanju infekcija. Pripremite otopinu neem ulja i vode te je nanesite na biljke kako biste smanjili rizik od gljivičnih oboljenja.
  • Stimulacija rasta biljaka: Neem ulje također može imati blagotvorne učinke na rast biljaka. Sadrži hranjive tvari koje mogu potaknuti obnovu biljaka nakon poplave. Nanesite razrijeđeno neem ulje na korijenje biljaka kako biste im pružili dodatnu podršku za oporavak.
Natrag na blog