Marelice

Marelice

Neem ulje se može koristiti za kontrolu različitih bolesti i štetnika u voćnjaku marelica, uključujući grinje, lisne uši, trips i druge insekte.

 

Za primjenu neem ulja u voćnjaku kajsija, preporučuje se prskanje otopinom koja sadrži neem ulje i vodu.

 

Općenito, preporučuje se primijeniti neem ulje preventivno, prije nego se pojave bolesti ili štetnici ili u ranim fazama infestacije.

 Za to se može primijeniti otopina neem ulja u koncentraciji od 0,5-1%, s razmacima od 7-14 dana između primjena. Za ozbiljnije infestacije, može se primijeniti otopina s većom koncentracijom.

 

Neem ulje se može primijeniti na voćke nakon mraza u voćnjaku kajsija kako bi se spriječile infekcije gljivičnim bolestima koje se često pojavljuju nakon mraza. Mraz može uzrokovati oštećenja na voćkama, što može dovesti do pojave gljivičnih bolesti kao što su rak kore, monilija ili siva plijesan.

 

Da bi se spriječile te bolesti, preporučuje se primijeniti neem ulje u koncentraciji od 0,5-1% na voćkama u ranim fazama proljetnog rasta. Neem ulje će pomoći u suzbijanju gljivičnih spora i spriječiti njihovo širenje.

Prilikom primjene neem ulja nakon mraza, važno je uzeti u obzir i druge mjere zaštite kao što su uklanjanje oštećenih i mrtvih dijelova voćki, provođenje dobre poljoprivredne prakse i praćenje vremenskih uvjeta kako bi se izbjegli uvjeti koji pogoduju širenju gljivičnih bolesti.

Ne preporučuje se primjena neem ulja na voćkama koje su u fazi cvatnje jer postoji rizik od ometanja oprašivanja i smanjenja prinosa. Neem ulje bi se trebalo primijeniti prije nego što voćke procvjetaju, kao što smo prethodno naveli, kako bi se spriječile gljivične bolesti nakon mraza.

Natrag na blog