Maslinin svrdlaš

Maslinin svrdlaš

Maslinin svrdlaš (Rhynchites cribripennis) je štetnik koji napada masline, uzrokujući značajne gubitke u prinosu. Odrasli svrdlaš buši male rupe u plodovima maslina kako bi položio jaja. Ličinke koje se izlegnu hrane se unutar ploda, što dovodi do njegovog propadanja i opadanja prije berbe. Osim direktne štete na plodovima, oštećenje može otvoriti vrata za sekundarne infekcije i plijesan.

Opis štetnika:

 pipa bakrene boje veličine oko 5 mm i širine oko 3 mm,

  • prednji dio tijela se produžuje u rilce smeđe boje, duljine oko 2 mm.
  • jaja blijedo žute boje
  • ličinka blijedo žute boje, apodna, tamnije glave, razvija se i hrani u koštici ploda
  • kukuljica prezimljava u tlu

 

Korištenje Neem ulja protiv maslininog svrdlaša

Neem ulje je prirodni pesticid koji može pomoći u suzbijanju maslininog svrdlaša. Njegov glavni aktivni sastojak, azadirachtin, djeluje kao repelent, antifeedant i regulator rasta insekata, što znači da može spriječiti štetnika u polaganju jaja i omesti hranjenje ličinki.

Preporuka za korištenje Neem proizvoda

  1. Prskanje Neem uljem: Redovito prskajte masline Neem uljem tijekom vegetacijske sezone. Koristite otopinu od 2-3% (20-30 ml Neem ulja na 1 litru vode). Prskanje bi trebalo započeti prije nego što svrdlaš počne polagati jaja, obično u rano proljeće.
  2. Primjena Neem pogače: Kao dodatna zaštita, možete primijeniti Neem pogaču oko korijena maslina. Ona pomaže u smanjenju populacije štetnika u tlu i poboljšava zdravlje tla.

Prednosti Neem proizvoda

  • Prirodna zaštita: Neem ulje je ekološki prihvatljivo, sigurno za korisne organizme i nije štetno za okoliš.
  • Široko djelovanje: Osim protiv svrdlaša, Neem ulje djeluje i na druge štetnike, smanjujući potrebu za drugim kemijskim sredstvima.
  • Održavanje zdravlja tla: Neem pogača poboljšava plodnost tla, što doprinosi boljem rastu i razvoju maslina.

Zaključak

Korištenje Neem ulja i Neem pogače predstavlja učinkovit, prirodan način suzbijanja maslininog svrdlaša, osiguravajući zdravije i produktivnije masline.

 

Natrag na blog