Rad u vrtu i voćnjaku u studenom: njega vašeg zelenog raja

Rad u vrtu i voćnjaku u studenom: njega vašeg zelenog raja

S dolaskom studenog, priroda se tiho povlači u svoj zimski san, ali vaš vrt i voćnjak još uvijek traže pažnju i ljubaznu ruku vrtlara. Ovo je vrijeme kada pripremamo naše zelene oaze za hladne dane i obavljanje nekoliko ključnih zadataka. U ovom vodiču, istražit ćemo kako oživjeti vaš vrt i voćnjak tijekom studenog te kako stvoriti čarobno mjesto koje će oduševiti sve čak i usred zimskog mraza.

Priprema Povrtnjaka u Studenom

U povrtnjaku, briga o tlu postaje ključna u studenom. Ako ste već u rujnu posadili biljke za zelenu gnojidbu, poput heljde, djeteline ili uljane repice, sada je vrijeme da ih ukopate u tlo. Ove biljke ne samo da štite tlo od erozije i ispiranja hranjivih tvari, već i poboljšavaju njegovu strukturu te služe kao prirodno gnojivo za proljeće.

Dok se studeni bliži, razmislite o postavljanju toplih gredica i tunela od folije ili polikarbonata. Ovi štitovi pružaju zimsku zaštitu salati i matovilcu, omogućujući vam da uživate u svježoj vitaminskoj salati tijekom cijele zime.

 

Ako planirate izgraditi visoku gredicu, slijedite ovaj korak-po-korak vodič: 

  1. Sloj granja, grančica, malča ili dekorativne kore.
  2. Sloj obrnutog otkosa trave, lišća ili pokošene trave.
  3. Sloj komposta.
  4. Sloj organske zemlje, kvalitetne univerzalne zemlje i gnojiva za vrt.

S ovim koracima osigurat ćete obilje hranjivih tvari za svoje povrće i stvoriti optimalno okruženje za uspješan uzgoj.

Što se tiče sadnje, u studenom možete posaditi češnjak. Važno je odabrati najveće vanjske režnjeve glavica češnjaka kako biste osigurali dobar rast.

U vašem podrumu ili skladištu, možete presaditi cvjetaču, endiviju i celer u posude s vlažnim pijeskom. Također, korijenje peršina, hrena, pastrnjaka te lukovice celera i korabice mogu se uspješno pohraniti. Važno je osigurati dovoljno prostora između biljaka kako biste spriječili truljenje korijena.

Berba lisnatog povrća poput kupusa, špinata, pastrnjaka, matovilca i endivije također može biti izazovna u studenom. Ovo je vrijeme za planiranje budućih vrtlarskih aktivnosti, kao što je planiranje usjeva i priprema za sljedeću godinu.

Luk i Češnjak U Studenom

Studenog još uvijek ima dovoljno vremena za sadnju luka češnjaka. Odaberite najbolje režnjeve glavica češnjaka, jer će oni rezultirati snažnijim rastom i kvalitetnim glavicama.

 

Borba Protiv Štetnika u Povrtnjaku i Voćnjaku

Studenog, važno je obratiti pažnju na prisutnost štetnika, posebno na aktivnost voluharica. Održavanje koraka ispred problema i zaštita vašeg povrća od štetnika može spasiti vašu berbu.

Evo nekoliko metoda zaštite: 

  • Korištenje zamki: Postavite zamke za glodavce na mjestima gdje primijetite njihove aktivnosti. Žive zamke su humano rješenje jer omogućavaju hvatanje štetnika bez ozljeđivanja, tako da ih možete osloboditi dalje od vrta.
  • Prirodni neprijatelji: Potaknite prisutnost prirodnih neprijatelja glodavaca poput sova, jastrebova i zmija. Održavanje okoliša koji privlači ove grabljivce može pomoći u kontroli populacije glodavaca.
  • Održavanje čistoće: Uklonite otpalo voće i povrće iz vrta. Redovito čišćenje pomaže smanjiti izvor hrane.
  • Upotreba repelenata: Neem pogača je korisna za odbijanje glodavaca.
  • Barijere: Postavite barijere oko korijena biljaka, poput mreža ili zaštitnih ogradica.
  • Redovito nadziranje: Pratite svoj vrt redovito kako biste na vrijeme primijetili znakove aktivnosti glodavaca i poduzeli odgovarajuće mjere kontrole.

Važno je odabrati metode kontrole koje su najučinkovitije za vašu situaciju i koje ne štete okolišu.

 

Priprema Voćnjaka U Studenom

Studeni  je vrijeme za završne pripreme voćnjaka prije nego što se zima potpuno useli. To uključuje sljedeće korake:

Orezivanje stabala: Nastavite s orezivanjem voćnih stabala, posebno onih koji su bolesni ili oštećeni. Voćke poput jabuka, krušaka, šljiva i trešanja zahtijevaju rezidbu kako bi se održala njihova struktura i potaknuo zdrav rast. Orezivanje će poboljšati cirkulaciju zraka i omogućiti suncu da dopre do voća, što će poboljšati kvalitetu berbe sljedeće godine.

Uklanjanje mrtvih grana i lišća: Uklonite sve mrtve grane i lišće iz voćnjaka kako biste spriječili širenje bolesti i štetnika.

Zaštita od glodavaca: Kao i u povrtnjaku, voćnjak može biti podložan napadima glodavaca poput voluharica. Primijenite iste metode zaštite kako biste sačuvali svoje voćke.

Oplodnja i gnojidba: Ako niste to učinili tijekom jeseni, dodajte organsku neem pogaču  oko korijena voćaka kako biste im pružili potrebne hranjive tvari za zimski san.

Zaštita od zime: Ako živite na području s oštrim zimama, razmislite o zaštiti voćaka od hladnoće. To može uključivati zamatanje debla u bijelu boju ili postavljanje zasjenjenih struktura kako biste spriječili sunčane opekline na korom tijekom hladnih dana.

Savjeti za Voćnjak U Studenom:

Voćke poput jabuka, krušaka, šljiva i trešanja zahtijevaju rezidbu kako bi se održala njihova struktura i potaknuo zdrav rast.

 

Uklonite mrtve ili oštećene grane kako biste spriječili širenje bolesti.

Gnojidba voćaka organskim materijalima, poput komposta, pomaže u održavanju plodne zemlje i pruža hranjive tvari za voće.

Ako živite u području gdje su zime hladne, razmislite o primjeni zaštite od mraza na svojim voćkama kako biste ih sačuvali od oštećenja.

Redovito provodite pregled svojeg voćnjaka kako biste na vrijeme primijetili bilo kakve probleme i poduzeli odgovarajuće mjere.

Nježna briga o vrtu i voćnjaku u studenom omogućuje vam da se pripremite za zimu i osigurate uspješnu berbu sljedeće godine. Ne zaboravite na štetnike i druge potencijalne prijetnje vašem vrtu i voćnjaku te budite spremni poduzeti potrebne korake kako biste ih kontrolirali.

Natrag na blog