Bademi

Bademi

Neem ulje može pomoći u sprečavanju i liječenju različitih bolesti i problema u biljkama, uključujući bademe. Neem ulje ima prirodna svojstva antifungalnih, antibakterijskih i antivirusnih svojstava te se koristi u prevenciji i liječenju različitih bolesti biljaka.

Evo nekoliko bolesti koje neem ulje može pomoći u sprečavanju u bademima:

  • Bakterijska palež badema: Neem ulje može pomoći u sprečavanju širenja bakterijske paleži badema, što može uzrokovati opasne posljedice na biljke i plodove. Redovito prskanje neem uljem može pomoći u zaštiti biljaka od ove bolesti.
  • Antraknoza badema: Antraknoza je gljivična bolest koja može utjecati na lišće, cvjetove i plodove badema. Neem ulje može pomoći u sprečavanju i liječenju ove bolesti, jer ima prirodna antifungalna svojstva.
  • Raka badema: Rak badema je bakterijska bolest koja može uzrokovati smrt biljke. Neem ulje može pomoći u sprečavanju širenja ove bolesti i održavanju zdravog rasta i razvoja biljaka.
  • Šupljikavost lišća badema: Šupljikavost lišća je bolest koju uzrokuju gljivice i može uzrokovati deformacije, gubitak listova i slabi rast biljaka. Neem ulje može pomoći u sprečavanju širenja ove bolesti i održavanju zdravog lišća.

KAKO DJELUJE NEEM ULJE NA ŠTETNIKE U BADEMIMA

Neem ulje ima prirodna svojstva insekticida i pesticida te djeluje na štetnike u bademima na nekoliko načina:

  • Ometanje rasta i razvoja štetnika: Neem ulje može ometati rast i razvoj štetnika poput lisnih uši, gusjenica, buha, krpelja i drugih insekata, što ih čini manje sposobnima za oštećivanje biljaka.
  • Poremećaj prehrane: Neem ulje može poremetiti prehranu štetnika i tako ih učiniti manje učinkovitima u oštećivanju biljaka.
  • Repelent: Neem ulje djeluje kao repelent, što znači da može odbiti štetnike od biljaka. To je posebno korisno u sprečavanju pojave štetnika.
  • Inhibiranje reprodukcije: Neem ulje može inhibirati reprodukciju štetnika, smanjujući njihovu sposobnost razmnožavanja i širenja na druge biljke.
  • Antifeedant: Neem ulje djeluje kao antifeedant, što znači da može smanjiti apetit štetnika. To dovodi do manje oštećenja biljaka i smanjenja broja štetnika.

Važno je napomenuti da neem ulje nije štetno za ljude, životinje ili korisne kukce, poput pčela, jer djeluje na štetnike specifično, a ne na cijeli ekosustav. Međutim, kao i s drugim pesticidima, treba biti oprezan prilikom primjene neem ulja i uvijek slijediti upute proizvođača.

 

Natrag na blog