Neem ulje i psi

Neem ulje i psi

Neem ulje se smatra korisnim u borbi protiv nametnika kod pasa i za njegu kože i dlake zbog prisutnosti različitih biološki aktivnih spojeva.

Neem ulje sadrži mnoge tvari koje su korisne u ovim svrhama:

Limonoidi: Ovo su prirodni spojevi prisutni u neem ulju koji imaju antimikrobna svojstva. Oni mogu pomoći u suzbijanju bakterija, gljivica i insekata.

Azadirachtin: Ovo je ključni sastojak neem ulja koji ima insekticidna svojstva. Azadirachtin ometa razvoj i preživljavanje insekata te ih odbija. To ga čini učinkovitim u borbi protiv buha, krpelja, komaraca i drugih nametnika.

Triterpenoidi: Ovi spojevi doprinose antibakterijskim i antivirusnim svojstvima neem ulja. Triterpenoidi također pomažu u smanjenju upala kože i potiču regeneraciju stanica.

Fitiosteroli: Fitiosteroli u neem ulju pridonose hidrataciji kože i održavaju njezinu elastičnost. Oni također pomažu u smanjenju svrbeža i iritacija kože.

Vitamini i minerali: Neem ulje sadrži vitamine (poput vitamina E) i minerale koji pružaju antioksidativnu zaštitu koži, pomažući u borbi protiv slobodnih radikala i oštećenja.

Masne kiseline: Neem ulje sadrži masne kiseline kao što su oleinska kiselina, stearinska kiselina i palmitinska kiselina. Ove masne kiseline pomažu u hidrataciji i omekšavanju kože te pružaju sjaj dlaci.

Antioksidanti: Neem ulje sadrži antioksidante koji pomažu u zaštiti kože od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima i vanjskim čimbenicima.

Sulfur: Neem ulje sadrži sumpor, koji može imati koristi kod problema s kožom kao što su perut ili dermatitis.

Ovi spojevi i tvari zajedno čine neem ulje korisnim za njegu kože i dlake pasa te kao sredstvo za odbijanje i suzbijanje različitih nametnika. Međutim, važno je napomenuti da individualne reakcije pasa mogu varirati, pa je uvijek važno testirati proizvod na malom dijelu kože i konzultirati se s veterinarom prije redovite primjene.

Neem ulje ima širok spektar djelovanja na različite kožne probleme i insekte kod pasa. Evo nekoliko primjera kako možete koristiti neem ulje za određene situacije:

Kožni problemi:

Svrbež i iritacija kože: Neem ulje može ublažiti svrbež i iritaciju kože kod pasa. Preporučuje se razrjeđivanje neem ulja s baznim uljem poput kokosovog/maslinovog/jojoba ulja  prije nanošenja na kožu psa. Odnos razrjeđivanja može varirati, ali obično je oko 1 dijela neem ulja na 10 dijelova baznog ulja.Nanesite na zahvaćena područja kože nekoliko puta tjedno ili prema potrebi.

Perut i suha koža: Za perut i suhu kožu, možete dodati nekoliko kapi neem ulja u šampon za kupanje psa. Koristite ovu mješavinu tijekom kupanja.

Osip i crvenilo: Za liječenje manjih osipa i crvenila, možete nanijeti razrijeđeno neem ulje izravno na pogođena područja dva do tri puta dnevno. Razrijedite ulje u omjeru 1:10 ili 1:20.

Prevencija insekata:

Buhe i krpelji: Za sprječavanje buha i krpelja, možete napraviti sprej tako da razrijedite nekoliko kapi neem ulja u vodi. Tretirajte  po krznu psa prije izlaska na otvoreno, ali izbjegavajte područje očiju i usta. Ponovite svakih nekoliko dana.

Komarci i insekti: Neem ulje ima prirodna insekticidna svojstva koja mogu odbijati komarce i druge insekte. Možete nanijeti razrijeđeno neem ulje na nekoliko točaka na tijelu psa kako biste stvorili zaštitnu barijeru od insekata.

Općenito pravilo za koncentraciju i učestalost:

Preporučuje se razrjeđivanje neem ulja s baznim uljem poput kokosovog/maslinovog/jojoba ulja  prije nanošenja na kožu psa. Odnos razrjeđivanja može varirati, ali obično je oko 1 dijela neem ulja na 10 dijelova baznog ulja, ovisno o osjetljivosti kože vašeg psa možete povećati  omjer 1 : 20.

Učestalost primjene ovisi o problemu. Za svakodnevne probleme poput svrbeža ili suhe kože, možete koristiti nekoliko puta tjedno. Za tretmane protiv buha ili krpelja, primjenjujte svakih nekoliko dana.

UPUTE ZA KORIŠTENJE NEEM ULJA ZA PSE:

Razblaživanje ulja: Neem ulje je jako koncentrirano i može biti previše snažno za kožu vašeg psa ako se koristi nerazrijeđeno. Preporučuje se razblažiti ulje sa kokosovim/maslinovim/jojobinim uljem.  Odnos razrjeđivanja može biti oko 1:10, tj. 1 dio neem ulja na 10 dijelova nosača.

Testiranje osjetljivosti: Prije nego što potpuno primijenite neem ulje na cijelom tijelu svog psa, napravite test osjetljivosti. Nanesite malu količinu razrijeđenog ulja na malom dijelu kože i pričekajte 24 sata da biste vidjeli ima li reakcija.

Primjena na kožu: Neem ulje može pomoći u ublažavanju svrbeža, peruti, osipa i drugih kožnih problema kod pasa. Laganim pokretima nanesite razrijeđeno ulje na zahvaćena područja kože. Izbjegavajte područje oko očiju i nosa.

Prevencija buha i krpelja: Neem ulje ima prirodne insekticidne osobine i može pomoći u sprječavanju buha i krpelja. Možete napraviti sprej tako da razrijedite neem ulje s vodom i prskate po krznu psa. Izbjegavajte prskanje oko očiju i usta.

Redovita primjena: Ako koristite neem ulje za liječenje kožnih problema, primjenjujte ga redovito, ali nemojte pretjerivati. Prečesto korištenje može uzrokovati isušivanje kože.

Pažnja kod alergija: Ako primijetite bilo kakvu reakciju kao što su crvenilo, svrbež ili oticanje nakon primjene neem ulja, prestanite ga koristiti i konzultirajte veterinara.

Nikada oralno ne dajte neem ulje psu: Unutarnja konzumacija neem ulja može biti štetna za pse, stoga nemojte dopustiti psu da ga unese oralno.

Natrag na blog