Šparoge

Šparoge

Neem ulje je prirodni insekticid i fungicid koji se može koristiti za prevenciju i liječenje različitih bolesti i štetnika u šparogama. Neem ulje se dobiva iz sjemenki neema (Azadirachta indica), indijskog stabla koje se tradicionalno koristi u ajurvedskoj medicini.

 

Kada se primjenjuje u vrtu, neem ulje djeluje na nekoliko različitih načina:

  • Insekticidno djelovanje - neem ulje djeluje kao prirodni insekticid koji može pomoći u borbi protiv štetnika kao što su šparogina muha i šparogina osa. Neem ulje ometa prehranu i razvoj insekata, što može smanjiti njihovu populaciju.
  • Fungicidno djelovanje - neem ulje također djeluje kao prirodni fungicid koji može pomoći u sprječavanju i liječenju bolesti kao što su siva plijesan i bakterijska palež. Neem ulje sprječava razvoj gljivica i bakterija tako što ometa njihov rast i razmnožavanje.

Kako bi se koristilo neem ulje, treba ga razrijediti u vodi prema uputama na pakiranju i primijeniti na lišće i stabljike biljaka pomoću spreja. Važno je primijeniti neem ulje rano ujutro ili kasno navečer kada je temperatura niža kako bi se izbjeglo opekline lišća. Također treba provoditi primjenu neem ulja redovito, svakih nekoliko tjedana, kako bi se osigurala učinkovitost.

Natrag na blog