Paprika

Paprika

Neem ulje ima prirodna svojstva koja mogu pomoći u poboljšanju rasta paprike i sprječavanju nametnika. Ovo ulje ima antibakterijska, fungicidna i insekticidna svojstva, zbog čega je vrlo korisno u borbi protiv različitih nametnika koji mogu utjecati na rast i razvoj paprike.

Primjena neem ulja na paprici može pomoći u suzbijanju štetnika kao što su paukove grinje, tripsi, lisne uši i druge štetočine. Neem ulje može djelovati na ove štetočine na nekoliko načina. Na primjer, ulje može djelovati kao insekticid i odbiti ili ubiti štetočine. Također, ulje može spriječiti razmnožavanje štetočina, smanjujući tako njihovu populaciju na biljci.

Osim toga, neem ulje može pomoći u poboljšanju rasta i razvoja paprike jer sadrži hranjive tvari koje su korisne za biljke. Kada se primjenjuje na tlo, ulje može pomoći u održavanju zdravog i bogatog tla koje je potrebno za optimalan rast paprike.

Općenito, količina neem ulja koja se koristi za tretiranje paprike varira od 0,5% do 2% koncentracije. To znači da bi se 5 do 20 ml neem ulja trebalo pomiješati sa svakih litrom vode ili drugog prikladnog otapala za raspršivanje. To bi trebalo biti dovoljno za jednu primjenu na površinu od 10 kvadratnih metara.

Neem ulje ima širok spektar djelovanja i može pomoći u liječenju različitih bolesti i štetnika koji napadaju papriku. Neki od problema koji se mogu liječiti primjenom neem ulja uključuju:

  • Prahasta plijesan: Ovo je gljivična bolest koja uzrokuje bijeli prah na lišću i stabljikama paprike. Primjena neem ulja može pomoći u sprečavanju širenja ovog problema.
  • Antraknoza: Ovo je bakterijska bolest koja može uzrokovati crne mrlje na paprici. Primjena neem ulja može pomoći u sprečavanju širenja antraknoze.
  • Fusarioza: Ovo je gljivična bolest koja može uzrokovati trulež korijena i stabljika paprike. Primjena neem ulja može pomoći u sprečavanju širenja fusarioze.
  • Štetnici: Neem ulje također može biti učinkovito u borbi protiv raznih štetnika koji napadaju papriku, uključujući lisne uši, grinje, trips i buhače.

Važno je napomenuti da se neem ulje ne smije koristiti u koncentracijama koje su previsoke, jer to može oštetiti biljke. Doziranje neem ulja u paprici treba biti u skladu s uputama proizvođača, a primjena se obično provodi raspršivanjem na cijelu biljku, a posebno na donju stranu lista. Također, važno je osigurati da se neem ulje primjenjuje u pravom trenutku, u skladu s vremenom rasta i razvoja biljaka, kako bi se postigao maksimalni učinak.

Natrag na blog