Masline

Masline

Neem ulje može biti korisno u maslinicima za sprečavanje štetočina i bolesti biljaka.

 

Štetnici na koje djeluje neem ulje:

 

  1. Maslinova muholovka (Bactrocera oleae) - vrsta muhe čija ličinka razara plodove masline, što dovodi do truljenja i propadanja plodova.

 

  1. Maslinova pipa (Prays oleae) - moljac koji se hrani na lišću masline i često uzrokuje oštećenja na lišću i plodovima.

 

  1. Maslinova muha (Dacus oleae) - još jedan štetnik koji napada plodove masline, uzrokujući slična oštećenja kao i maslinova muholovka.

 

  1. Maslinov moljac (Palpita unionalis) - moljac čija ličinka napada maslinove plodove, često uzrokujući propadanje i oštećenje plodova.

 

  1. Maslinova zelena stjenica (Euphyllura olivina) - mala zelena stjenica koja se hrani na mladim izdancima i lišću masline, što može uzrokovati defolijaciju.

 

  1. Lisne uši (Aphidoidea) - sitni insekti koji se hrane sokovima iz lisnih tkiva masline.

 

  1. Maslinov moljac maslinove mušice (Prays oleae) - vrsta moljca čija ličinka napada cvjetove masline i plodove, što može smanjiti prinose.

 

  1. Maslinov crni moljac (Ascalapha odorata) - mali moljac čije ličinke hrane se na izdancima i lišću masline.

 

  1. Maslinov svrdlaš (Phloeotribus scarabaeoides) - mali insekt koji se hrani kambijem maslinovog drva, što može uzrokovati štetu i sušenje grana.

 

  1. Maslinov moljac prstenjaš (Palpita unionalis) - još jedan moljac čija ličinka napada maslinove plodove

 

Neke od bolesti koje neem ulje može pomoći u sprečavanju u maslinicima uključuju:

  1. Maslinova trulež ploda (Brot): Ovo je bolest uzrokovana gljivicama Botrytis cinerea i Spilocaea oleagina. Uzrokuje propadanje plodova masline i smanjenje kvalitete i prinosa.
  2. Maslinova lezija lista (Cercospora sp.): Ova gljivična bolest uzrokuje smeđe lezije na lišću masline, što može dovesti do defolijacije i oslabljenog rasta stabla.
  3. Maslinova lisna pjegavost (Mycosphaerella sp.): Još jedna gljivična bolest koja uzrokuje pojavu tamnih pjega na lišću masline i može smanjiti fotosintetsku aktivnost.
  4. Maslinova siva pjegavost (Mycelium apigenum): Ova gljivična bolest također uzrokuje pojavu sivih pjega na lišću, plodovima i izdancima masline.
  5. Maslinova antraknoza (Colletotrichum sp.): Gljivična bolest koja uzrokuje smeđe i vlažne pjegice na lišću, plodovima i grančicama masline.
  6. Maslinova tuta (Prays oleae): To je štetočina koja uzrokuje oštećenja na lišću, pupoljcima i plodovima masline.

Važno je napomenuti da se neem ulje treba primjenjivati preventivno, a ne kada se bolest ili štetnik već pojavio. Također je važno slijediti upute za primjenu proizvođača i koristiti ga samo u preporučenim količinama, kako ne biste uzrokovali štetu na biljkama.

Uobičajeni način primjene neem ulja za kontrolu insekata uključuje stvaranje otopine koja se zatim raspršuje po biljkama pomoću raspršivača. Za kontrolu maslinovog svrdlaša, preporučuje se raspršivanje neem ulja tijekom razdoblja kada odrasle jedinke lete oko stabala i polažu jaja na stablima. Tijekom ovog vremena, preporučuje se prskanje neem ulja svakih 7 do 14 dana.

 

Ne preporučuje se primjena neem ulja na maslinama u fazi cvatnje jer postoji rizik od ometanja oprašivanja i smanjenja prinosa. Neem ulje bi se trebalo primijeniti prije ili nakon faze cvatnje kako bi se spriječile bolesti ili štetnici.

Ako se neem ulje primjenjuje nakon faze cvatnje, preporučuje se primjena u kasno proljeće ili početkom ljeta, kada se masline počinju razvijati i rasti plodovi. Neem ulje se može primijeniti u koncentraciji od 0,5-1%, ovisno o vrsti štetnika ili bolesti koju treba suzbiti. Međutim, važno je provjeriti preporuke proizvođača proizvoda koji se koristi i pridržavati se uputa na etiketi.

Natrag na blog