Radovi u Veljači

Radovi u Veljači

Veljača donosi specifične izazove i radosti za poljoprivrednike diljem Hrvatske, posebno s obzirom na razlike između priobalnih i kontinentalnih područja. Ovo je vrijeme kada se pripremamo za nadolazeću sezonu, sijemo nove kulture, brinemo se o voćnjacima i povrtnjacima te obavljamo presađivanje i sadnju različitih biljnih vrsta.

Na priobalju, Veljača donosi blaže temperature i povoljnije uvjete za neke radove na otvorenom. Sjetva se može započeti za određene vrste povrća kao što su salata, rotkvice, grah, i peršin. Međutim, kontinentalno područje često je još uvijek pod utjecajem hladnih temperatura i snijega, stoga su aktivnosti ograničene na zatvorene prostore.

Sjetva u zatvorenom i otvorenom:

U zatvorenom prostoru, ovisno o uvjetima, možemo sijati razne biljke kao što su rajčice, paprike, patlidžani, i začinsko bilje poput bosiljka ili vlasca. U otvorenom, ako su vremenski uvjeti povoljni, sijemo salatu, grah, grašak, rotkvice, i slično.

Povrće koje možemo brati u Veljači:

U Veljači možemo ubirati raznovrsno povrće ovisno o uvjetima i lokaciji. Na primjer, u toplijim područjima možemo brati blitvu, kelj, špinat, i razne vrste kupusa. U kontinentalnim dijelovima, zimsko povrće poput korabe, repe, i zimske salate može biti spremno za berbu.

 

Presadnja grmova i trajnica:

Presađivanje grmova i trajnica važna je aktivnost u Veljači. Stabla i grmovi koji su prestali s rastom mogu se presaditi kako bi se poboljšala njihova struktura ili kako bi se premjestili na pogodnije mjesto u vrtu. Ovo je također dobro vrijeme za dijeljenje i presađivanje trajnica poput ljiljana, iris i hosta.

Sadnja voćki i bobičastog voća:

Veljača je idealno vrijeme za sadnju voćki i bobičastog voća. Prije sadnje, važno je osigurati da je tlo pripremljeno i dobro drenirano. Voćke poput jabuka, krušaka, i trešanja, kao i bobičasto voće poput malina i ribiza, mogu se saditi u ovom periodu kako bi imale dovoljno vremena da se ukorijene prije dolaska proljeća.

Uz pažljivo planiranje i provedbu raznih aktivnosti, poljoprivrednici diljem Hrvatske mogu iskoristiti potencijal mjeseca Veljače kako bi osigurali uspješnu sezonu i bogat žetvu.

Voćnjak u veljači

Veljača donosi optimalne uvjete za važne aktivnosti u voćnjaku.

Plemka voćke za kalamljenje:

Veljača je idealno vrijeme za plemku voćaka, posebno jer su stabla u fazi mirovanja. Plemka je tehnika koja omogućuje spajanje dvije različite sorte voćaka kako bi se dobio novi hibrid. Ovaj proces zahtijeva preciznost i stručnost, ali rezultati mogu biti izvanredni, stvarajući voćke s kombinacijom najboljih karakteristika obiju sorti.

Orezivanje, preporučeno za većinu voćaka, igra bitnu ulogu u oblikovanju, potiče snažniji rast izdanaka i poboljšava cirkulaciju zraka. Ako posljednji  tjedni velječe nisu prehladni, orezujte i mlađa stabla. Fokusirajte se na pažljivo uklanjanje mrtvih, bolesnih ili oštećenih grana kako biste osigurali zdravu i produktivnu voćku. Ukoliko imate planove za proširenje voćnjaka ili zamjenu starih voćaka, veljača pruža odličnu priliku za sadnju novih voćaka. U tom slučaju, bitno je proučiti specifične preporuke za sadnju koje odgovaraju vrsti voća koje planirate posaditi. Ove aktivnosti u veljači postavljaju temelje za uspješnu sezonu uzgoja voća.

Zaštita od hladnoće

Velike temperaturne razlike dana i noći mogu izazvati oštećenje drveta i kore. Stoga obavite bijeljenje, odnosno postavite daske uz debla.

Orezivanje

Od kraja siječnja do ožujka, zbog toplijeg vremena, stablom postupno počinje teći biljni sok. Biljke u tom razdoblju više nisu izložene dugotrajnoj hladnoći, tako da postoji mali rizik od sušenja ili odmrzavanja izdanaka zbog rezidbe. Pred kraj zime i početak proljeća, čak i prije nego što se novi izdanci počnu stvarati i razvijaju cvjetni izboji, dobro je vrijeme za orezivanje većine stabala. U hladnijim klimatskim uvjetima ovu rezidbu treba pričekati do kraja veljače i prve polovice ožujka. U vinogradarskim područjima orezivanje se može započeti već krajem siječnja.

Orezivanjem se uklanja određeni broj pupova, usmjeravajući energiju i biljne sokove prema preostalim pupoljcima. To rezultira time da preostali pupoljci imaju više hranjivih tvari na raspolaganju, što potiče jači rast izbojaka. Međutim, važno je pridržavati se umjerenosti prilikom orezivanja. Pretjerano orezivanje može dovesti do nepoželjnih posljedica. Preveliko uklanjanje pupova može oslabiti stablo i smanjiti ukupnu količinu lišća koje je važno za fotosintezu. Preoblikovanje voćke treba provoditi pažljivo kako bi se očuvala ravnoteža između poticanja jačeg rasta i očuvanja vitalnosti biljke. Orezuju se voćke marelice, dunje, jabuke, maline, mandarine, murve, borovnice, kruške, breskve, ribizla, šljive i ogrozda. Svake 2- 3 godine potrebno je proprijediti trešnje i lješnjak.

Ako se ukloni previše izdanaka i, sukladno tome, pupoljaka, poremećena je ravnoteža između uvijek jednako velikog korijenskog sustava i smanjene krošnje.

Na voćki će početi nicati manje izdanaka, koji će biti preveliki i nedovoljno otporni.

Uglavnom se prekinuta ravnoteža između korijena i krošnje obnavlja najranije za dvije ili čak tri godine.

Rezidba u veljači imat će manji učinak na rast od zimske rezidbe. Međutim, orezivanje bi trebalo početi tek kada prođe opasnost od mraza i više se ne očekuju temperature ispod -5 stupnjeva Celzija.

Veljača je mjesec pripreme vrta za nadolazeće proljeće, a pravilnom njegom možemo unaprijed utjecati na uspješnost biljaka tijekom cijele sezone. Fokus na orezivanju voćaka, uklanjanju mrtvih grana i oblikovanju krošnji pružit će zdrav temelj za rast voćaka.

Osim toga, veljača je vrijeme kad treba provjeriti zalihu organskih sjemenki, pripremu vrtnih gredica za sjetvu te planiranje eventualnih promjena u vrtu. Pažljivim radom ovog mjeseca postavit ćemo temelje za uspješnu vrtlarsku sezonu i osigurati obilnu i zdravu žetvu.

Svaki vrt ima svoje jedinstvene karakteristike, stoga je važno prilagoditi savjete prema vrstama biljaka i specifičnim klimatskim uvjetima. S predanošću i brigom u veljači, stvarate recept za uspješan rast i obilje u mjesecima koji dolaze.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Jeste li znali ?

Neem pogača, dokazala se kao izuzetno učinkovito prirodno sredstvo za suzbijanje zemljanih štetnika poput HRUŠTA  (Melolontha melolontha).

Djeluje tako što:

  • Odbija štetnike:

Aktivni sastojci u Neem pogači djeluju kao prirodni repelent, odbijajući zemljane štetnike od vašeg vrta.

  • Zaustavlja razvoj ličinki:

Neem pogača sprječava razvoj ličinki štetnika, čime se smanjuje njihov potencijalni utjecaj na korijenje biljaka.

  • Hrani tlo:

Osim što djeluje kao BIO sredstvo zaštite, Neem pogača obogaćuje tlo hranjivim tvarima, poboljšavajući plodnost tla i potičući zdrav rast biljaka.

  • Ima Ekološki pristup:

Bez upotrebe kemikalija, Neem pogača pruža ekološki prihvatljiv način suzbijanja štetnika, čuvajući pritom vaš vrt čistim i zdravim.

Kako koristiti Neem pogaču:

  • Pomiješajte s tlom prije sadnje ili presađivanja biljaka.
  • Povremeno dodajte Neem pogaču tijekom vegetacijske sezone.

Neka vaš vrt bude sretan i zaštićen!

  • Posjetite naš web shop u Veljači na https://vukoil.com/ i osigurajte svoje pakiranje Neem pogače po PROMO AKCIJAMA!

📬📦Besplatna poštarina do 29.2. za kupovinu iznad 49.00 €

Sretno vrtlarenje! 🌼

Natrag na blog