Crveni pauk

Crveni pauk

Crveni pauk, poznat i kao paukova grinja ili crvena grinja, spada u skupinu štetnika biljaka poznatih po svojoj sitnoj veličini i crvenoj ili narančastoj boji tijela. Ovi paukovi su članovi obitelji Tdae i često su problematični štetnici u poljoprivredi i vrtlarstvu.

 

Crveni paukovi hrane se biljnim sokovima, a najčešće napadaju biljke poput voćaka, povrća, ukrasnog cvijeća i biljaka koje se uzgajaju u staklenicima. Njihova ishrana uzrokuje oštećenja na biljkama i može dovesti do smanjenog prinosa i lošeg zdravlja biljaka.

Neki od znakova prisutnosti crvenih paukova na biljkama uključuju:

  • Sitne, crvene ili narančaste točkice na lišću: To su odrasle grinja koje se hrane biljnim sokovima i obično su vidljive na donjoj strani lišća.
  • Pjegavost lišća: Biljke koje su napadnute crvenim paukom obično razvijaju mrlje na lišću koja može postati smežurano i suho.
  • Paučina nit: Crveni paukovi ponekad tkaju niti koje prekrivaju biljke poput paučine.
  • Smanjen rast i žućenje lišća: Prolongirani napad crvenih paukova može usporiti rast biljaka i uzrokovati da lišće postane žuto.

Neem ulje djeluje protiv crvenog pauka na nekoliko načina:       

  • Insekticidno djelovanje: Neem ulje sadrži aktivne sastojke, uključujući azadirachtin, koji su poznati po svojim insekticidnim svojstvima. Azadirachtin djeluje na nervni sustav paukova i uzrokuje paralizu i smrt. To ga čini učinkovitim sredstvom za kontrolu ovih štetnika.
  • Inhibicija rasta i razmnožavanja: Neem ulje inhibira rast i razmnožavanje crvenih paukova. Aktivni sastojci neem ulja ometaju procese poput presvlačenja (egzuvijacije) kod ovih štetnika, što ih sprječava da se razvijaju i razmnožavaju. 
  • Repelentno djelovanje: Miris i okus neem ulja djeluju kao prirodni repelent za crvene paukove.

Kako primijeniti neem ulje protiv crvenih paukova na biljkama:

  • Pripremite pripravak od neem ulja. 50 ml neem ulja dodajte u 5 L tople vode. Dodajte još 50 ml tekućeg deterđenta za pranje suđa te promiješajte pripravak.
  • Napunite raspršivač sa pripravkom
  • Prskajte biljke: Lagano prskajte po zaraženim biljkama, posebno na donjoj strani lišća, gdje se često nalaze crveni paukovi.
  • Ponavljajte postupak: Redovito ponavljajte postupak prskanja, posebno ako primijetite nove znakove infekcije crvenim paukom. Učestalost primjene ovisi o ozbiljnosti infekcije. Preporuka tretirati svakih 7 dana dok imate problema sa tim nametnicima ( može i češće , svakih 5 dana). Razlog tomu je što neem ulje nije kemijski insekticid i akaricid i da djeluje instand. Neem ulje djeluje postupno tako da ćete najbolje rezultate vidjeti nakon 7 dana. Kada vidite da ste riješili najezdu paukova, možete nastaviti preventivno tretirati neem uljem 1 x mjesečno  ( omjer neem ulja i vode 1:1) 

Važno je napomenuti da se neem ulje obično koristi kao sredstvo za prevenciju i kontrolu crvenih paukova te drugih štetnika na biljkama. Preventivna primjena može biti ključna kako bi se spriječila infekcija, pa je važno redovito pratiti svoje biljke i brinuti se o njihovoj zaštiti kako bi se zdravo raste i bile produktivnije.

Natrag na blog