Vrt u kolovozu: Mjesec berbe, sjetve, njege i radova

Vrt u kolovozu: Mjesec berbe, sjetve, njege i radova

Kolovoz je mjesec intenzivne berbe dozrelih plodova, ali i mjesec kada ne smijemo zanemariti zalijevanje, okopavanje i brigu o biljkama. Osim toga, mnoge povrtnice još uvijek možemo sijati. Cvijeće i ukrasne grmove treba nastaviti njegovati, a ovo je idealno vrijeme za sakupljanje sjemena povrća i cvijeća za iduću godinu.

 

 

Kako dani postaju sve kraći, postaje očito da dolazi kolovoz – mjesec izobilja u vrtu. Vrijeme je da se više posvetimo berbama nego radovima, iako u vrtu uvijek ima posla. Prema prognozama, moguće je da nas očekuje sušni period pa će biljke zahtijevati dodatno zalijevanje.

Zalijevanje i zaštita biljaka od bolesti i štetnika

Radove u vrtu mogu ometati ljetni pljuskovi, grmljavine, pa čak i oluje koje često donesu tuču i potencijalnu štetu za biljke. Povišena vlažnost zraka može uzrokovati pojavu gljivičnih oboljenja poput sive plijesni, pepelnice i plamenjače. Zato je važno na vrijeme zaštititi biljke. Štetnici su također aktivni – na primjer, krumpirova zlatica može se preseliti s krumpira na papriku, patlidžane i rajčice, pa obratite pažnju.

Ako je tlo suho, zalijevajte biljke, ali pazite da to ne činite po listovima i plodovima kako biste izbjegli stvaranje idealnih uvjeta za bolesti. Najbolje je zalijevati biljke pri tlu, oko korijena, a za očuvanje vlage tlo možete malčirati slamom, sijenom, piljevinom ili sličnim materijalima. Preporučuje se tjedno duboko zalijevanje umjesto svakodnevnog, površinskog.

Neem ulje i Neem pogača: Prirodna zaštita i hranjenje biljaka

Za dodatnu zaštitu od štetnika i bolesti, možete koristiti Neem ulje, prirodni insekticid koji pomaže u suzbijanju insekata poput lisnih uši, krumpirove zlatice, smrdljivih martina i drugih štetnika. Neem ulje se nanosi prskanjem biljaka, najbolje u ranim jutarnjim ili kasnim večernjim satima, kako bi se izbjeglo oštećenje biljaka na suncu. Redovita primjena može značajno smanjiti potrebu za kemijskim pesticidima.

Neem pogača, nusprodukt dobiven nakon ekstrakcije ulja iz sjemenki, odličan je prirodni gnojivo i sredstvo za poboljšanje tla. Može se koristiti tijekom pripreme tla ili kao dodatak postojećim biljkama. Bogata je hranjivim tvarima i pomaže u odbijanju tlačnih štetnika kao što su nematode. Možete je primijeniti prije sjetve novih biljaka ili kao prihranu tijekom vegetacije.

 

 

Vrijeme je za berbu ukusnih plodova

Kolovoz je mjesec kada možemo uživati u berbi niskog graha, mahuna, tikvica, kupusnjača, krastavaca i paprike. Dozrijeva  i rajčica, pa je vrijeme za kuhanje sosa i raznih umaka koji će nam služiti za pripremu jela tijekom narednih mjeseci.  Dozrijevaju  i patlidžani, dinje, lubenice, a i kukuruz šećerac, čiji nas okus vraća u djetinjstvo.

Ovo je također vrijeme za sakupljanje sjemena različitog povrća kako bismo bili osigurani iduće godine.

 

 

Što sijati i saditi u kolovozu?

U drugoj polovici kolovoza, kada temperature počnu padati i kada se javi više kišnih dana, možemo planirati kasnoljetnu sjetvu biljaka koje će podnijeti jesenske kiše i svježinu. Ovo je idealno vrijeme za sjetvu lisnatog povrća poput radiča, salate, špinata i blitve. Osim toga, mogu se posijati peršin, mrkva, endivija, luk, matovilac i poriluk. Također, sada je vrijeme za sadnju kupusa, kelja, brokule i cvjetače.

Njega cvijeća i ukrasnog grmlja

U ukrasnom dijelu vrta, nastavite uklanjati ocvale cvjetove ukrasnog grmlja, ljetnica, trajnica i ostalog cvijeća kako bi što dulje cvalo. Redovno ih prihranjujte i zalijevajte, a cvjetnjake plijevite kako bi se spriječilo osjemenjivanje korova. U kolovozu je također idealno vrijeme za razmnožavanje vazdazelenog ukrasnog grmlja reznicama.

Prikupljanje začinskog bilja i njega travnjaka

Sakupljanje začinskog bilja u kolovozu omogućava da ga imate pri ruci tijekom cijele jeseni i zime, bilo u teglicama ili lončanicama. Krajem mjeseca preporučuje se prihrana travnjaka kako bi se potaknuo rast i busanje trave u jesenskom i zimskom periodu. Također, može se posijati i novi travnjak.

Natrag na blog