Rajčica

Rajčica

U KOJEM OMJERU TREBA NAVODNJAVATO RAJČICU SA NEEM ULJEM

Omjer neem ulja i vode koji se koristi za navodnjavanje rajčice može varirati ovisno o vrsti ulja, koncentraciji i stanju biljke. Preporučeni omjer se može kretati između 0,5% i 2% neem ulja u vodi. Dakle, za 10 litara vode, potrebno je dodati između 50 i 200 mililitara neem ulja. Preporuča se konzultirati stručnjaka za zaštitu bilja kako bi se osigurala najbolja praksa i omjer koji najbolje odgovara biljci. Važno je napomenuti da se neem ulje mora razrijediti u vodi prije upotrebe i da se mora pridržavati doziranja kako bi se izbjegle štete na biljci.

KAKO NEEM ULJE POMAŽE RAJČICI?

Neem ulje ima širok spektar korisnih svojstava za rajčice i može im pomoći na nekoliko načina:

Zaštita od štetočina: Neem ulje deluje kao prirodni insekticid i herbicid, štiteći rajčice od štetočina poput bube za rajčice, paučine, moljaca i drugih.

Zdravlje biljke: Neem ulje može pomoći u jačanju imunološkog sistema biljke, što je posebno važno za biljke koje su izložene stresu.

Rast i razvoj: Neem ulje može pomoći u podršci rasta i razvoja biljke, povećavajući proizvodnju biljnih hormona i pomažući u jačanju korijena.

Regulacija fotosinteze: Neem ulje može regulirati fotosintezu, što omogućava biljci da iskoristi više svjetla i energije iz sunca za rast i razvoj.

Ukupno, neem ulje može pomoći u podršci zdrave rajčice, jačanju otpornosti biljke na stres i štetočine te podržati rast i razvoj. Preporučuje se konzultirati stručnjaka za zaštitu bilja prije upotrebe neem ulja kako bi se osigurala najbolja praksa.

NA KOJE BOLESTI I INSEKTE DJELUJE NEEM ULJE NA RAJČICI?

Neem ulje se koristi u poljoprivredi za zaštitu rajčica od mnogih bolesti i štetnika, kao što su Alternaria solani (tamna pegavost listova), Phytophthora infestans (truljenje plodova), Tuta absoluta (ljuskava buba), Thrips tabaci (štetnici koji uzrokuju deformacije cvjetova i listova), Heliothis virescens (heliothis lisna uš), entomofagih kukaca i drugih.

POMAŽE LI NEEM ULJE I U BORBI SA SMRDLJIVIM MARTINIMA NA RAJČICI I KAKO?

Da, neem ulje se pokazalo kao učinkovito ekološko sredstvo  u borbi protiv smrdljivih martina na rajčici. Neem ulje djeluje tako što inhibira razmnožavanje i preživljavanje štetnih insekata, poput smrdljivih martina. Kada se primijeni na rajčicu, neem ulje deluje na sredstva za prehranu štetnika i krši njihov ciklus života, što smanjuje populaciju štetnika. Također, djeluje kao repellent te ih svojim mirisom odbija od rajčice.

Natrag na blog