Ječam

Ječam

Neem ulje može poboljšati rast i razvoj ječma, te pomoći u sprječavanju nekih štetočina i bolesti. Primjena neem ulja u ječmu ovisi o specifičnim potrebama usjeva i može varirati prema regiji i uvjetima uzgoja.

Općenito, preporučena doza za primjenu neem ulja u ječmu je 1-2 litre na hektar. Međutim, ovo može varirati ovisno o koncentraciji ulja, stupnju infekcije i ostalim uvjetima uzgoja. Stoga se preporučuje konzultirati se s lokalnim stručnjakom ili poljoprivrednim tehničarom kako bi se odredilo najbolje doziranje za specifične uvjete uzgoja.

Neem ulje može biti korisno za kontrolu štetočina poput skakavaca, korova i grinja koje mogu napadati ječam. Također može pomoći u suzbijanju bolesti kao što su rđa, mrežasta pjega i sive pjegavosti lista. Međutim, važno je imati na umu da se neem ulje ne može koristiti kao zamjena za dobre poljoprivredne prakse poput pravilne gnojidbe, navodnjavanja i plodoreda.

Neem ulje se može koristiti za liječenje različitih bolesti u ječmu, uključujući:

  • Rđa - Neem ulje može pomoći u suzbijanju rđe u ječmu. Rđa je gljivična bolest koja uzrokuje žućkaste mrlje na listovima i stabljikama, što dovodi do gubitka prinosa.
  • Smutnja - Smutnja je bakterijska bolest koja uzrokuje žućkasto-smeđe mrlje na listovima ječma, a zatim se širi na stabljike i klasove. Neem ulje može pomoći u suzbijanju smutnje.
  • Fusarij - Fusarij je gljivična bolest koja uzrokuje propadanje korijena i stabljika ječma. Neem ulje može pomoći u suzbijanju fusarija.

Doziranje neem ulja u ječmu ovisi o vrsti proizvoda koji se koristi i uvjetima uzgoja. Općenito, preporučuje se razrjeđivanje neem ulja u vodi i prskanje biljaka u ranoj fazi rasta. Proizvođači obično daju upute o doziranju na etiketi proizvoda, stoga se savjetuje pažljivo proučiti upute i slijediti preporučene doze.

Nakon poplave u ječmu, neem ulje može biti korisno za pomoć biljkama u oporavku i zaštiti od potencijalnih problema kao što su insekti i gljivične infekcije. Evo nekoliko načina na koje možete koristiti neem ulje u nasadu ječma nakon poplave:

Zaštita od insekata: Neem ulje ima prirodna insekticidna svojstva koja mogu pomoći u suzbijanju štetnika koji mogu napadati ječam, kao što su lisne uši ili žitne uši. Pripremite otopinu neem ulja i vode te je prskajte po biljkama kako biste ih zaštitili od insekata.

Prevencija gljivičnih infekcija: Poplava može stvoriti povoljne uvjete za razvoj gljivica koje mogu uzrokovati bolesti kao što su pepelnica ili smeđa mrljavost ječma. Neem ulje ima antifungalna svojstva koja mogu smanjiti rizik od gljivičnih infekcija. Pripremite otopinu neem ulja i vode te je nanesite na biljke kako biste smanjili mogućnost razvoja gljivičnih oboljenja.

Poticanje rasta biljaka: Neem ulje sadrži hranjive tvari koje mogu potaknuti oporavak i rast biljaka nakon poplave. Nanesite razrijeđeno neem ulje na korijenje i lišće ječma kako biste podržali njihov oporavak i rast.

Natrag na blog