Lipanj - Radovi u vrtu, voćnjaku, vinogradu i masliniku

Lipanj - Radovi u vrtu, voćnjaku, vinogradu i masliniku

Lipanj je mjesec intenzivnih aktivnosti za sve ljubitelje vrtlarstva, voćarstva, vinogradarstva i uzgoja maslina. Ovo je razdoblje kada toplina i sunčeva svjetlost potiču rast biljaka, ali također donose niz izazova poput nametnika, bolesti i potrebe za redovitom njegom. U ovom tekstu, obradit ćemo ključne radove koje je potrebno obaviti u vrtu, voćnjaku, vinogradu i masliniku tijekom lipnja, uz savjete za prevenciju i rješavanje problema kako biste osigurali zdrave i plodne biljke.

Vrt

Lipanj je idealno vrijeme za sjetvu mnogih povrtnih kultura. U ovom periodu možete sijati mrkvu, repu, blitvu, grah, krastavce i tikvice. Istovremeno, vrijeme je za berbu ranije posijanih usjeva poput salate, špinata, blitve, tikvice , rotkvica, mladog krumpira i jagoda.

Posebnu pozornost treba posvetiti zalijevanju, jer visoke temperature zahtijevaju redovito i obilno zalijevanje. Najbolje je zalijevati rano ujutro ili kasno navečer kako bi se smanjio gubitak vode isparavanjem. Malčiranjem možete zadržati vlagu u tlu, smanjiti rast korova i poboljšati strukturu tla, dok redovita gnojidba organskim gnojivima poput komposta ili stajskog gnoja osigurava biljkama potrebne hranjive tvari.

Jedan od najvećih izazova u vrtu su nametnici i bolesti. Lisne uši su česti štetnici u ovom periodu, a prskanje biljaka sapunicom ili neem uljem može pomoći u suzbijanju ovih štetnika. Pepelnica je također česta gljivična bolest, a preventivno prskanje mliječnom otopinom (1:10 mlijeko: voda) može biti učinkovito.

Voćnjak

U voćnjacima se tijekom lipnja obavljaju važni radovi poput rezidbe, uklanjanja suhih i bolesnih grana te prozračivanja krošnje. Stanjivanje plodova je također važan posao kako bi preostali plodovi bili veći i kvalitetniji. Lipanj je mjesec berbe trešanja, ranih sorti breskvi, marelica i malina.

 

Voćna mušica može predstavljati problem, a postavljanje feromonskih klopki može pomoći u kontroli populacije. Krastavost jabuke je česta bolest, a preventivno prskanje Neem uljem  može smanjiti rizik od infekcije.

Vinograd

Lipanj je ključan mjesec za vinogradare jer se tada obavljaju važni radovi poput rezidbe i uklanjanja zaperaka, što potiče rast i razvoj grozdova. Vinova loza zahtijeva redovito zalijevanje, osobito u suhim razdobljima, a primjena kalijevih gnojiva pomaže u boljem razvoju grozdova. Suzbijanje bolesti poput pepelnice može se postići prskanjem sumpornim pripravcima, dok redovito pregledavanje i preventivno prskanje Neem uljem pomaže u kontroli plamenjače.

Maslinik

Održavanje maslina uključuje redovito zalijevanje, posebno mladih stabala, jer iako su masline otporne na sušu, redovito zalijevanje potiče bolji rast i plodnost.

Rezidba maslina obuhvaća uklanjanje suhih i oštećenih grana te oblikovanje krošnje kako bi se omogućio bolji pristup svjetlu.

Maslinova muha je čest štetnik, a postavljanje feromonskih klopki i prskanje ekološki prihvatljivim insekticidima može pomoći u njezinoj kontroli. Paunovo oko je gljivična bolest koja se može spriječiti preventivnim prskanjem Neem ulja.

Suzbijanje krumpirove zlatice s neem uljem

Krumpirova zlatica (Leptinotarsa decemlineata) je jedan od najpoznatijih i najupornijih nametnika koji napadaju krumpir. Neem ulje je prirodno rješenje koje je vrlo učinkovito u borbi protiv ovog štetnika. Neem ulje sadrži aktivni sastojak azadirachtin, koji ometa hormonalni sustav zlatice, sprječava njezin razvoj i razmnožavanje te djeluje kao repelent. Preporučena koncentracija za primjenu neem ulja protiv krumpirove zlatice je 1-2%, što znači da na 1 litru vode dodate 10-20 ml neem ulja. Otopinu treba dobro promiješati prije prskanja. Prskanje se obavlja rano ujutro ili kasno navečer kako bi se izbjegla izravna sunčeva svjetlost koja može smanjiti učinkovitost ulja. Prskanje treba ponavljati svakih 7-10 dana, osobito tijekom razdoblja intenzivnog napada zlatica.

Savjeti za rješavanje problema

Zalijevanje i suša: Osiguravanje dovoljno vode biljkama jedan je od najvećih izazova tijekom lipnja. Sustavi za navodnjavanje kap po kap smanjuju potrošnju vode i osiguravaju ravnomjerno zalijevanje, dok malčiranjem oko biljaka smanjujete isparavanje vode i održavate vlagu u tlu.

Suzbijanje nametnika: Ekološki prihvatljivi načini za borbu protiv nametnika uključuju korištenje neem ulja, prskanje sapunicom i korištenje bioloških pripravaka poput korisnih insekata. Neem ulje je posebno učinkovito protiv širokog spektra nametnika, poput lisnih uši, smrdljivih martina, krompirove zlatice, kalifornijskog tripsa, kupusne stjenice, kupusnog buhača, repičinog sjajnika, maslinove muhe i svrdlaša.

Prevencija bolesti: Prevencija bolesti uključuje rotaciju usjeva, korištenje kvalitetnog sjemena i sadnica te pravilnu gnojidbu. Rotacija usjeva smanjuje rizik od bolesti, korištenje zdravih i certificiranih sjemena i sadnica smanjuje mogućnost infekcije, a osiguravanjem optimalne količine hranjivih tvari biljke postaju otpornije na bolesti.

Zaključak

Lipanj je mjesec intenzivnih aktivnosti u vrtu, voćnjaku, vinogradu i masliniku. Pravilna njega, redovito zalijevanje, odgovarajuća gnojidba i ekološki prihvatljive metode suzbijanja nametnika i bolesti ključni su za zdravlje i produktivnost vaših biljaka. Pridržavanjem ovih savjeta možete se nositi s izazovima koje donose visoke temperature i štetnici te osigurati bogatu i zdravu berbu.

Uživajte u radu na svježem zraku i plodovima vašeg truda!

Natrag na blog