Kruške

Kruške

Neem ulje se može koristiti u voćnjaku krušaka viljamovke za sprečavanje štetočina i bolesti biljaka. Neke od bolesti koje neem ulje može pomoći u sprečavanju u voćnjaku krušaka uključuju pepelnicu, rđu i krastavost plodova.

  • Pepelnica je gljivična bolest koja se javlja na lišću, granama i plodovima krušaka. Neem ulje djeluje kao fungicid i može pomoći u sprečavanju pepelnice.
  • Rđa je također gljivična bolest koja se javlja na lišću i granama krušaka. Neem ulje može pomoći u sprečavanju rđe jer djeluje kao fungicid.
  • Krastavost plodova je bakterijska bolest koja može uzrokovati deformaciju i pucanje plodova krušaka. Neem ulje nije učinkovito u sprečavanju krastavosti plodova, ali može pomoći u ublažavanju simptoma.

Neem ulje također djeluje kao insekticid i može pomoći u sprečavanju štetnika poput voćne muhe i kruškine buhe.

Općenito, preporučuje se primijeniti neem ulje preventivno, prije nego se pojave bolesti ili štetnici ili u ranim fazama infestacije. Za to se može primijeniti otopina neem ulja u koncentraciji od 0,5-1%, s razmacima od 7-14 dana između primjena. Za ozbiljnije infestacije, može se primijeniti otopina s većom koncentracijom.

Prije primjene neem ulja, važno je proučiti upute proizvođača i pridržavati se preporučene doze i načina primjene. Važno je primijeniti neem ulje preventivno kako bi se spriječio razvoj bolesti i štetnika, a ne nakon što su se već pojavili.

 

Sorte na kojima se pokazalo dobro prihvaćanje neem ulja: Viljamovka , Petrovka, Lipanka ljepotica.

 

Sorte na kojima se pojave crne mrlje: Abata

Natrag na blog