Pir

Pir

Neem ulje može pomoći u suzbijanju različitih bolesti i nametnika u nasadima pira. Evo nekoliko uobičajenih bolesti i štetnika koji se mogu riješiti primjenom neem ulja:

Bolesti:

  • Pepelnica (Erysiphe graminis) - Neem ulje ima antifungalna svojstva koja mogu suzbiti razvoj pepelnice na lišću i stabljikama pira.
  • Rđa (Puccinia spp.) - Neem ulje može pomoći u suzbijanju rđe na lišću i stabljikama pira.

Nametnici:

  • Puževi - Neem ulje ima repelentna svojstva koja mogu odbiti puževe i smanjiti njihovo prisustvo u nasadima pira.
  • Listne uši (Aphididae) - Neem ulje može pomoći u suzbijanju lisnih uši na lišću pira.
  • Skakavci - Neem ulje djeluje kao repelent za skakavce i može smanjiti njihovu prisutnost u nasadima pira.

 

Tipična koncentracija za prskanje pira je obično oko 2 L neem ulja na 1 Ha oranice. 

Nakon poplave u nasadu pira, neem ulje može biti korisno za pomoć biljkama u oporavku i zaštiti od potencijalnih problema kao što su štetnici i gljivične infekcije. Evo kako možete koristiti neem ulje u piru nakon poplave:

Prevencija štetnika: Poplava može privući štetnike poput puževa, lisnih uši ili skakavaca. Neem ulje ima prirodna insekticidna svojstva koja mogu pomoći u suzbijanju ovih štetnika. Pripremite otopinu neem ulja i vode te je prskajte po biljkama kako biste ih zaštitili od napada.

Sužavanje gljivičnih infekcija: Vlažnost nakon poplave može stvoriti povoljne uvjete za razvoj gljivičnih oboljenja kao što su pepelnica ili rđa. Neem ulje ima antifungalna svojstva koja mogu smanjiti rizik od gljivičnih infekcija. Pripremite otopinu neem ulja i vode te je nanesite na biljke kako biste smanjili mogućnost razvoja gljivičnih oboljenja.

Poticanje oporavka biljaka: Neem ulje može potaknuti oporavak i rast biljaka nakon poplave. Nanesite razrijeđeno neem ulje na korijenje i lišće pira kako biste podržali njihov oporavak i rast.

Natrag na blog