Kupus

Kupus

Neem ulje je korisno za poboljšanje rasta i sprečavanje nametnika u kupusu. Primjena neem ulja na kupus može pomoći u sprečavanju nametnika poput kupusnih gusjenica, lisnih uši i kupusnih muha. Osim toga, neem ulje također može pomoći u poboljšanju rasta i zdravlja biljaka.

Doziranje neem ulja u kupusu ovisi o koncentraciji neem ulja i količini vode koja se koristi. Općenito se preporučuje upotreba 0,5-1% neem ulja u vodi za prskanje biljaka. Primjerice, za 1 litru vode, treba dodati 5-10 ml neem ulja. Važno je temeljito pomiješati otopinu prije upotrebe i osigurati da se prska cijela biljka, uključujući i donju stranu lišća.

Preporučuje se primjena neem ulja na kupus svakih 7-10 dana tijekom vegetacijske sezone kako bi se osigurao najbolji učinak u sprečavanju nametnika i poboljšanju rasta biljaka. Važno je imati na umu da neem ulje nije 100% učinkovito u sprečavanju svih vrsta nametnika, stoga se preporučuje kombiniranje s drugim metodama kontrole štetočina.

Neem ulje je poznato po svojim insekticidnim, fungicidnim i baktericidnim svojstvima te se stoga može koristiti za liječenje mnogih bolesti i sprečavanje štetnika u kupusu. Neke od bolesti I štetnika koje se mogu liječiti neem uljem u kupusu su:

  • Plamenjača kupusa - uzrokovana gljivicom, može se liječiti primjenom neem ulja za sprečavanje širenja infekcije.
  • Bakterijska trulež korijena - bakterijska infekcija koja može uzrokovati trulež korijena kupusa, a može se spriječiti primjenom neem ulja koje djeluje antibakterijski.
  • Kupusova muha - štetnik koji može uzrokovati oštećenja lišća i ploda kupusa, a može se kontrolirati primjenom neem ulja koje ima insekticidna svojstva.

Doziranje neem ulja u kupusu ovisi o vrsti proizvoda i koncentraciji koju proizvođač preporučuje. U pravilu, neem ulje se miješa s vodom u omjeru od 1:10 ili 1:20 i nanosi se sprejem na biljke. Važno je slijediti upute proizvođača i ne primjenjivati previsoku koncentraciju neem ulja, jer to može uzrokovati oštećenja biljke.

Neem ulje može pomoći u sprječavanju i suzbijanju nekoliko štetnika koji napadaju kupus. To uključuje kupusnu muhu, kupusovog bijelog leptira, kupusovog savijača, kupusovog moljca i lisnih uši. Također može imati preventivni učinak protiv gljivičnih bolesti, kao što su hrđa i plamenjača.

Doziranje neem ulja u kupusu ovisi o tome kako se koristi - kao preventivna mjera ili kao tretman nakon napada štetnika ili bolesti. Uobičajena doza za preventivnu upotrebu je oko 0,5% - 1% neem ulja u vodi (5-10 ml neem ulja na 1 litru vode), a raspršuje se na biljke svakih 7-14 dana. Ako se koristi kao tretman nakon napada štetnika ili bolesti, doza može biti veća, oko 2-3% neem ulja u vodi (20-30 ml neem ulja na 1 litru vode) i primjenjuje se 2-3 puta u tjednu, ovisno o potrebi. Važno je uvijek slijediti upute na proizvodu i ne prekoračiti preporučene doze.

Natrag na blog