Uljana repica

Uljana repica

Neem ulje se može primijeniti za zaštitu uljane repice od štetočina kao što su sjajnici. Neem ulje je prirodni insekticid koji sadrži azadirachtin, prirodni sastojak koji djeluje kao repelent za insekte, a također može uzrokovati smrt insekata, uključujući sjajnike.

Za primjenu neem ulja protiv sjajnika u uljanoj repici, preporučuje se primjena u ranijim stadijima rasta biljke kako bi se spriječila infestacija sjajnika. Doziranje može varirati ovisno o različitim čimbenicima, poput razine infestacije sjajnika i veličine površine koju treba tretirati.

Općenito, preporučena koncentracija neem ulja za primjenu na usjevima iznosi 0,5% do 2%. To znači da bi se 5 do 20 ml neem ulja trebalo pomiješati sa svakih litrom vode ili drugog prikladnog otapala za raspršivanje.

Neem ulje ima niz svojstava koja ga čine učinkovitim u borbi protiv raznih bolesti i štetnika u uzgoju uljane repice. Neki od problema koji se mogu liječiti primjenom neem ulja uključuju:

  • Pepelnica: Ovo je gljivična bolest koja se pojavljuje kao bijeli prah na lišću i stabljikama biljaka. Primjena neem ulja može pomoći u sprečavanju širenja pepelnice u uljanoj repici.
  • Siva plijesan: Ovo je gljivična bolest koja može uzrokovati trulež stabljika i cvjetova, kao i smanjenje prinosa. Primjena neem ulja može pomoći u sprečavanju širenja sive plijesni.
  • Crna trulež: Crna trulež je još jedna gljivična bolest koja može uzrokovati trulež stabljika i plodova, a također i smanjiti prinose. Primjena neem ulja može pomoći u sprečavanju širenja crne truleži.
  • Štetnici: Neem ulje također može biti učinkovito u borbi protiv raznih štetnika koji napadaju uljanu repicu, uključujući gusjenice, lisne uši, muhe i buhače.

Važno je napomenuti da se neem ulje ne smije koristiti u koncentracijama koje su previsoke, jer to može oštetiti biljke. Doziranje neem ulja u uljanoj repici treba biti u skladu s uputama proizvođača, a primjena se obično provodi raspršivanjem na cijelu biljku, a posebno na donju stranu lista. Također, važno je osigurati da se neem ulje primjenjuje u pravom trenutku, u skladu s vremenom rasta i razvoja biljaka, kako bi se postigao maksimalni učinak.

Natrag na blog