Maline

Maline

Neem ulje je prirodni pesticid dobiven iz sjemena stabla neem (Azadirachta indica) koje se koristi u poljoprivredi za suzbijanje raznih bolesti i nametnika.

Djeluje na nekoliko načina:

Repelentno djelovanje: Neem ulje odvraća mnoge insekte od biljaka zbog svog mirisa i okusa.

Inhibicija hranjenja: Aktivni sastojci u neem ulju, poput azadiraktina, ometaju hranjenje insekata, što dovodi do smanjenja njihove populacije.

Prekid razmnožavanja: Neem ulje utječe na hormone insekata, ometajući njihovo parenje, polaganje jaja i razvoj larvi.

Antifungalna svojstva: Neem ulje također djeluje protiv nekih gljivičnih bolesti koje mogu napadati maline.

Primjena neem ulja na malinama može pomoći u kontroli sljedećih bolesti i nametnika:

Lisne uši (Aphididae): Neem ulje smanjuje populaciju lisnih uši inhibicijom njihovog hranjenja i razmnožavanja.

Paukova grinja (Tetranychus urticae): Neem ulje može smanjiti broj grinja djelovanjem na njihovu reprodukciju i smanjenjem njihovog apetita.

Tripes (Thysanoptera): Neem ulje djeluje repelentno i inhibira hranjenje i razmnožavanje tripesa.

Gljivične bolesti: Poput pepelnice (Podosphaera aphanis) i sive plijesni (Botrytis cinerea), neem ulje može djelovati antifungalno i pomoći u suzbijanju ovih bolesti.

 

Način primjene:

Prskanje: Neem ulje se najčešće primjenjuje prskanjem. Preporučuje se miješanje ulja s vodom u omjeru prema uputama proizvođača (obično oko 0,5-1% koncentracije) te dodavanje male količine sredstva za prianjanje (npr. tekući sapun) kako bi se omogućila bolja pokrivenost lišća.

Vrijeme primjene:

Prskanje se obavlja rano ujutro ili kasno poslijepodne kako bi se izbjeglo direktno sunce koje može uzrokovati opekline na lišću. Također, treba izbjegavati prskanje tijekom kišnih dana kako bi se omogućilo da ulje ostane na biljci dovoljno dugo da bude učinkovito.

Učestalost:

Primjena se može ponoviti svakih 7-14 dana, ovisno o razini zaraze i uvjetima na terenu.

Napomena:

Prije upotrebe na velikim površinama, preporučuje se testiranje neem ulja na manjem dijelu biljaka kako bi se provjerila eventualna fitotoksičnost.

Neem ulje je ekološki prihvatljiv pesticid, no ipak treba pažljivo slijediti upute proizvođača i pridržavati se propisanih doza kako bi se izbjeglo predoziranje i moguća šteta na biljkama.

Korištenjem neem ulja možete učinkovito zaštititi svoje maline od brojnih štetnika i bolesti na ekološki prihvatljiv način.

Natrag na blog