Patliđan

Patliđan

Neem ulje se može koristiti u uzgoju patlidžana za poboljšanje rasta i sprečavanje štetnika. Njegova primjena može pomoći u sprečavanju napada različitih insekata, kao što su tripsi, bijele mušice, lisne uši i gusjenice. Osim toga, neem ulje ima fungicidna svojstva te može pomoći u sprečavanju pojave različitih gljivičnih oboljenja, kao što su plamenjača i pepelnica.

Doziranje neem ulja u patlidžanu ovisi o koncentraciji ulja i načinu primjene. Općenito, preporučuje se koristiti 0,5-1% otopinu neem ulja za prskanje biljaka, uz ponavljanje tretmana svakih 7-10 dana tijekom vegetacije.

Prije primjene, važno je provjeriti kompatibilnost neem ulja s drugim gnojivima ili pesticidima koje koristite u uzgoju patlidžana te slijediti upute za uporabu proizvoda. Također, preporučuje se provesti testni tretman na manjem području kako bi se provjerila moguća osjetljivost biljke na neem ulje.

KOJE BOLESTI LIJEČI NEEM U PATLIĐANU

Neem ulje se koristi za liječenje različitih bolesti na patlidžanu, uključujući pepelnicu, plamenjaču i sivu plijesan. Također se može koristiti za sprječavanje štetočina poput lisnih uši, tripsa i buhača.

KOJE NAMETNIKE NEEM SRPJEČAVA U PATLIĐANU DA LI RJEŠAVA KRUMPIROVU ZLATICU

Neem ulje može pomoći u sprječavanju napada štetnika u patlidžanima, uključujući krompirovu zlaticu. Neem ulje djeluje kao insekticid i repelent, što znači da odbija štetnike poput lisnih uši, tripsa, bijelih mušica, te ih sprječava da se nastane na biljkama. Također, može se koristiti i protiv gusjenica i moljaca koji mogu naštetiti patlidžanima.

Doziranje neem ulja u patlidžanima može varirati ovisno o proizvođačevim uputama i koncentraciji ulja, pa je važno pažljivo pročitati upute prije upotrebe. Općenito, preporučuje se razrjeđivanje ulja u vodi ili drugoj bazi prije nanošenja na biljke kako bi se izbjeglo oštećenje. Također se preporučuje nanošenje ulja ujutro ili navečer kada je temperatura manja i kada biljke neće biti izložene jakom suncu.

KAKO DJELJUJE NEEM ULJE PROTIV NAMETNIKA U PATLIĐANU

Neem ulje sadrži prirodne sastojke koji mogu odbiti ili ometati aktivnosti štetnih insekata u patlidžanu. Konkretno, azadirachtin, glavni aktivni sastojak u neem ulju, djeluje na živčani sustav štetnih insekata i ometa njihov rast, razvoj i reprodukciju. Osim toga, neem ulje također može djelovati kao repelent, što znači da može odbiti insekte da se hrane ili polažu jaja na patlidžanu.

Što se tiče krompirove zlatice, neem ulje može imati određeni učinak na njeno smanjenje, ali neće ga potpuno eliminirati. Bolje bi bilo koristiti ga kao dio integritiranog pristupa upravljanju štetnicima, uz primjenu drugih mjera poput rotacije usjeva, uporabe prirodnih neprijatelja štetnika, kao i u slučaju teškog napada korištenje dopuštenih pesticida.

Doziranje neem ulja u patlidžanu ovisi o vrsti i koncentraciji proizvoda, kao i o uvjetima uzgoja. Općenito, preporučuje se primjena oko 0,5-1% neem ulja u vodi, ovisno o težini štetnika i težini napada. Važno je slijediti upute proizvođača i paziti da se ne primjenjuje više nego što je preporučeno, kako bi se izbjegla moguća fitotoksičnost ili štete na biljci.

Natrag na blog