Rujan – radovi u povrtnjaku

Rujan – radovi u povrtnjaku

 

Rujan – radovi u povrtnjaku

Rujan je mjesec koji označava prijelaz iz ljeta u jesen, donoseći s sobom promjene u vremenskim uvjetima i obavezama u vrtu. Ovo je vrijeme kada se pripremamo za hladnije dane koji dolaze i provodimo poslove koji će osigurati zdravlje i ljepotu našeg vrta u narednim mjesecima.

Berba povrća

Rujan je mjesec kada mnogo vrsta povrća još uvijek sazrijeva i može se brati. Zelena salata, rajčice, paprika, krastavci, i tikvice još su u punoj formi. Redovita berba potiče daljnji rast i osigurava svježe povrće za vaš stol.

 

 

Briga o tlu u rujnu

Rujan donosi promjene u tlu vašeg vrta. Važno je razumjeti kakvo je tlo u ovom mjesecu i kako ga najbolje tretirati.

Tijekom rujna, tlo može postati suše i manje plodno zbog vrućeg ljeta. Možda ćete primijetiti da je tlo postalo tvrđe i sklono stvaranju grudica. Također, postoje razlike u tipovima tla - neki imaju veći udio glina, dok su drugi pjeskoviti ili ilovasti. Razumijevanje svojeg tla ključno je za pravilnu njegu.

 

Potrebe tla u rujnu

  1. Prihrana tla: Ako primijetite da su biljke iscrpile hranjive tvari, rujan je idealan trenutak za dodavanje gnojiva. Koristite kompost ili organska gnojiva kako biste obogatili tlo esencijalnim hranjivima.
  2. Suzbijanje kompaktnosti: Ako je tlo postalo tvrdo i kompaktno, provodite redovitu aeraciju tla kako biste poboljšali cirkulaciju zraka i omogućili korijenima biljaka lakši pristup kisiku.
  3. Uravnoteženje pH vrijednosti tla: Ako je pH tla previsok ili prenizak, to može otežati apsorpciju hranjivih tvari. Preporučujemo upotrebu 100% organske Neem pogače koja pomaže u smanjenju alkalnosti tla i uravnotežuje pH vrijednost. Neem pogača također pridonosi očuvanju ekosustava vrta.
  4. Pravilno zalijevanje: Pazite na ravnotežu između zalijevanja i sušenja tla. Pravilno zalijevanje održava tlo vlažnim i pomaže biljkama da se oporave od ljetnih vrućina.

 

Savjeti za njegu tla

  • Uravnoteženje pH vrijednosti tla: Preporučujemo testiranje pH tla kako biste utvrdili jesu li potrebne korekcije. Umjesto tradicionalnih korekcija poput vapna ili sumpora, razmotrite upotrebu 100% organske Neem pogače. Neem pogača ima sposobnost uravnoteženja pH vrijednosti tla i time potiče optimalne uvjete za rast biljaka. 
  • Malčiranje za očuvanje vlage: Razmislite o primjeni malča od neem pogače kako biste sačuvali vlagu u tlu i istovremeno smanjili rast korova. Malčiranje također pomaže u očuvanju temperature tla i sprječava isparavanje vode. 
  • Poboljšanje drenaže tla: Ako se suočavate s izazovima poput previše glinastog tla, razmislite o upotrebi Neem pogače kako biste poboljšali drenažu. Neem pogača pomaže u razbijanju čestica tla i omogućava bolju cirkulaciju zraka i vode u tlu. Ako je tlo pjeskovito, kompost će također pomoći u zadržavanju vlage.

Pravilna briga o tlu u rujnu osigurat će da vaše biljke budu zdrave i snažne za nadolazeće sezone. Neem pogača je ekološki prihvatljiva i učinkovita opcija koja može unaprijediti vaš vrt i tlo. Ne zaboravite prilagoditi svoju njegu tlu prema specifičnim potrebama vašeg vrta i tla.

 

Nematodi u povrtnjaku

Nematodi su mikroskopski crvi koji se mogu naći u tlu i često predstavljaju ozbiljan problem u povrtnjacima. Postoji mnogo vrsta nematoda, od kojih su neki korisni za tlo, dok su drugi štetnici koji mogu uzrokovati značajnu štetu biljkama. Štetni nematodi, poznati i kao fitoparazitski nematodi, hrane se biljnim korijenjem i stvaraju probleme u povrtnjacima na nekoliko načina: 

  

  • Oštećenje korijena: Nematodi oštećuju korijenje biljaka, što dovodi do smanjene sposobnosti biljaka za uzimanje hranjivih tvari i vode iz tla. To može uzrokovati zakržljavanje i slab rast biljaka.
  • Prijenos bolesti: Neki nematodi prenose patogene mikroorganizme koji uzrokuju bolesti biljaka. To može dovesti do širenja bolesti u povrtnjaku.
  • Smanjen prinos: Teški napadi nematoda mogu značajno smanjiti prinos povrća i druge usjeve.

 

Kako neem pogača djeluje na nematode?

Neem pogača proizvodi se iz ostataka biljke neem nakon ekstrakcije ulja. Ova organska tvar također ima Nematocidna  svojstva: 

  • Nematocidno djelovanje: Neem pogača sadrži tvari koje ometaju životni ciklus nematoda, uključujući njihovu sposobnost kretanja i hranjenja.
  • Prirodna zaštita: Redovita primjena neem pogače u tlu stvara neprijateljski okoliš za nematode, što ih sprječava da se razmnožavaju i šire.
  • Korištenje neem ulja i neem pogače je učinkovit i prirodan način za kontrolu nematoda u povrtnjacima, a istovremeno pruža organsku i ekološki prihvatljivu alternativu kemijskim pesticidima. Redovita primjena ovih proizvoda pomaže  u očuvanju zdravlja biljaka i poboljšanju prinosa u vašem vrtu.

 

Koje povrće možete saditi u Rujnu?

Svaki mjesec u vrtu nosi svoje specifične izazove i mogućnosti, a rujan je poseban jer nam donosi prednosti toplih tla, dovoljno vlage i obilje sunčeve svjetlosti. U ovom mjesecu, želimo vam predstaviti nekoliko povrtnih kultura koje brzo rastu i napreduju u ovim idealnim uvjetima.

  • Baby Špinat: Baby špinat je brzorastuća biljka koja će biti spremna za konzumaciju za otprilike 30 dana nakon što ste je posijali. Umjesto čupanja, listove režite kako biste potaknuli daljnji rast. Ostavljanjem korijenčića u zemlji, omogućujete im da razviju novi urod u proljeće. Sijte ga ravnomjerno na dubinu od 2,5 cm.
  • Blitva: Blitva može samozasijati u vrtu, pa je pustite da raste i berite mlade listove za brzu i svježu nadopunu vašeg jelovnika.
  • Rotkvica: Male crvene glavice rotkvice mogu vas oraspoložiti već za 5 do 6 tjedana. Sijte ih u redove na dubinu od 1,5 cm, ali ako je još uvijek prevruće, pričekajte malo s sjetvom. Prije sadnje, zemlju dobro pripremite i razrahlite.
  • Kelj: Uskolisni kelj će biti spreman za berbu za otprilike 30 dana i posebno će biti ukusan nakon prvih mrazeva.
  • Salate: Brzo rastuće salate poput matovilca, rikole, zimske salate i radiča, a posebno grbica, također brzo niknu. Listove možete brati dok su još mladi, pri dužini od 5 cm. Sjeckajte ih škarama i pustite ih da nastave rasti. Dobar susjed za ove salate je luk.

 

Ukrasno drveće i grmovi u listopadu

Kako biste osigurali atraktivnu jesensku paletu boja u svom vrtu, razmislite o sadnji ukrasnog drveća i grmova poput japanskog javora, crvenog grmlja i rododendrona. Ova biljke će vaš vrt obogatiti prekrasnim jesenskim lišćem.


Trajnice i cvijeće u listopadu

Listopad je idealno vrijeme za sadnju trajnica i cvjetnih biljaka koje će cvjetati u proljeće. Tulipani, narcisi, i ljiljani su neke od opcija koje možete razmotriti za svoj vrt.

Travnjak u Rujnu

Njega travnjaka u rujnu uključuje košnju, prekrivanje sjemena na golim mjestima, i pravilno zalijevanje. Tako ćete osigurati da vaš travnjak ostane zelen i zdrav tijekom hladnijih mjeseci.

Biljke u posudama

Biljke u posudama zahtijevaju posebnu pažnju u rujnu. Provjerite jesu li dovoljno zalijevane, i premjestite ih na sunčanije ili hladnije pozicije ovisno o njihovim potrebama.

Slijedeći ove savjete i upute, osigurat ćete da vaš vrt bude lijep i produktivan tijekom mjeseca rujna i u narednim sezonama. Neka vaš vrt bude oaza mira i ljepote u vašem okolišu.

Natrag na blog