Šljive

Šljive

Šljive se često uzgajaju  u voćnjacima diljem svijeta. Međutim, kako bismo očuvali zdravlje i produktivnost šljiva, suočavamo se s izazovima uzrokovanim različitim namtnicima  i bolestima. U ovom članku istražit ćemo kako neem ulje i neem pogača mogu biti korisni alati u borbi protiv tih problema.

Najčešći Nametnici i Bolesti Šljive:

  • Šljivin savijač (Grapholita funebrana): Ova gusjenica često predstavlja ozbiljan problem napadača, infiltrirajući plodove šljive i ostavljajući za sobom trulež i štete. Neem ulje djeluje kao efikasan obrambeni alat, ometajući prehranu i reprodukciju šljivinog savijača.
  • Aphididae (lisne uši): Lisne uši, poznate po isisavanju biljnih sokova i izlučivanju medne rose, često napadaju šljive i privlače gljivične infekcije. Neem ulje pomaže u suzbijanju lisnih uši ometanjem njihove prehrane i reprodukcije.
  • Šljivin crni krug (Taphrina pruni): Ova gljivična bolest uzrokuje kržljavost i deformaciju lišća i plodova šljive. Neem ulje, s svojim antifungalnim svojstvima, pomaže u kontroli ovih gljivičnih oboljenja.

Kako Neem Ulje Pomaže Šljivama:

Neem ulje ima snažna svojstva za suzbijanje štetočina i bolesti na šljivama. Sadrži aktivne sastojke poput azadirachtina i limonoida koji ometaju prehranu i razmnožavanje štetnih insekata. Također ima antifungalna svojstva koja su ključna za suzbijanje gljivičnih infekcija. Neem ulje najbolje djeluje preventivno i u ranoj fazi napada štetočina i bolesti.

Kako i Kada Koristiti Neem Ulje za Šljive:

Priprema Otopine: Otopinu neem ulja razrijedite prema uputama proizvođača na etiketi proizvoda.  Koristi se  omjer od 100 ml  neem ulja na 10 litara tople vode ( 40°) .

  • Primjena: Ravnomjerno nanesite otopinu na listove, grane i plodove šljive pomoću raspršivača. Osigurajte da pokrijete cijelu biljku, uključujući donju stranu lišća, gdje se često skrivaju štetočine.
  • Vrijeme Primjene: Najbolje je primijeniti neem ulje u ranoj fazi vegetacije ili prije nego se štetnici i bolesti pojave. Redovita primjena svakih 7-14 dana obično se preporučuje.

Neem Pogača kao Organsko Gnojivo za Šljive:

Neem pogača je nusproizvod proizvodnje neem ulja  i  izvrsno je  organsko gnojivo za šljive iz više razloga:

  • Hranjivi Sastojci: Neem pogača sadrži važne hranjive tvari poput dušika, fosfora, kalija i mikroelemenata koji potiču zdrav rast šljiva.
  • Ekološki Prihvatljiva: Neem pogača je ekološki prihvatljiva i prirodno se razgrađuje bez ostavljanja štetnih rezidua u tlu.
  • Pesticidna svojstva: Neem pogača odbija nametnike u zemlji (nematodi, rovci, krtice, mravi).
  • Poboljšanje Tla: Upotreba neem pogače poboljšava strukturu tla i povećava otpornost biljaka na bolesti ( Regulira Ph tla).

Za primjenu neem pogače kao gnojiva, jednostavno je pomiješajte s tlom oko korijena šljiva prije početka vegetacije ili u jesen. Također možete koristiti neem pogaču kao dodatak kompostu za povećanje hranjivosti tla.

Korištenje neem ulja i neem pogače zajedno pruža potpuniju zaštitu i potporu zdravlju šljiva na način koji je i ekološki prihvatljiv i očuva okoliš. Redovita briga o šljivama koristeći ove prirodne resurse pomaže u očuvanju njihove produktivnosti i kvalitete.

Natrag na blog