Kukuruz

Kukuruz

Neem ulje može pomoći u poboljšanju rasta kukuruza i suzbijanju štetnika i bolesti koje utječu na ovu kulturu. Neke od primjena neem ulja u kukuruzu uključuju:

Poboljšanje rasta biljaka: Neem ulje sadrži mnoge hranjive tvari koje mogu poboljšati rast i razvoj biljaka. Primjena neem ulja u kukuruzu može pomoći u povećanju prinosa i kvalitete žitarica.

Sprečavanje štetnika: Neem ulje može pomoći u suzbijanju mnogih štetnika koji napadaju kukuruz, uključujući kukuruznog svrdlaša, kukuruznu pipu i kukuruznu stjenicu.

Zaštita od bolesti: Neem ulje ima antimikrobna svojstva koja ga čine učinkovitim u sprečavanju širenja mnogih bolesti koje utječu na kukuruz, uključujući pepelnicu, hrđu i trulež korijena.

Doziranje neem ulja u kukuruzu može varirati ovisno o koncentraciji ulja i vrsti primjene. Uobičajeno, neem ulje se primjenjuje putem folijarne primjene, tj. prskanjem na listove biljaka. Preporučena koncentracija neem ulja može biti različita ovisno o namjeni i proizvođaču, pa se preporuča slijediti upute proizvođača za najbolje rezultate. Također, važno je osigurati pravilno vrijeme primjene, pri čemu se može pratiti razvoj biljaka i štetnika kako bi se pravovremeno primijenila potrebna količina neem ulja.

Neem ulje može pomoći u sprečavanju i liječenju raznih bolesti koje utječu na kukuruz. Neka od oboljenja koja se mogu liječiti neem uljem u kukuruzu uključuju:

  • Pepelnica (širokolisna ili uskolisna): ovo je gljivična bolest koja se obično pojavljuje na listovima kukuruza u obliku bijelog praha. Neem ulje ima fungicidna svojstva koja mogu pomoći u suzbijanju pepelnice i sprječavanju njezina širenja.
  • Hrđa kukuruza: ovo je još jedna gljivična bolest koja se obično pojavljuje na listovima kukuruza u obliku narančastih mrlja. Neem ulje može pomoći u suzbijanju hrđe i sprečavanju njezina širenja.
  • Bakterijska trulež: ovo je bakterijska bolest koja utječe na korijenje i stabljike kukuruza i može dovesti do uvelosti biljke. Neem ulje ima antibakterijska svojstva koja mogu pomoći u suzbijanju bakterijske truleži.
  • Štetnici: neem ulje može pomoći u suzbijanju štetnika koji napadaju kukuruz, uključujući kukuruznog svrdlaša, kukuruznu pipu i kukuruznu stjenicu.

Kao i kod svih primjena pesticida i fungicida, važno je slijediti upute proizvođača i pravilno dozirati neem ulje kako bi se postigla učinkovita kontrola bolesti i štetnika.

Neem ulje može pomoći u smanjenju negativnih učinaka suše na kukuruz, ali neće potpuno spriječiti sušu. Neem ulje ima svojstva koja mogu pomoći u smanjenju stresa biljke i poboljšanju njezine otpornosti na sušu.

Kada se primjenjuje na kukuruz, neem ulje pomaže u održavanju vlažnosti u tlu, što može pomoći biljkama da se lakše nose s sušom. Također, neem ulje može pomoći u poboljšanju kvalitete tla, što će u konačnici pomoći u boljem rastu i razvoju biljaka.

Međutim, važno je napomenuti da ne postoji čarobni lijek protiv suše i da će najbolji način da se spriječi suša biti korištenje sustava navodnjavanja i upravljanje vodom na farmi na način da se smanje gubici vode.

Kao i kod svih primjena neem ulja u poljoprivredi, važno je slijediti upute proizvođača i pravilno dozirati neem ulje kako bi se postigao najbolji mogući učinak.

 

Neem ulje može se koristiti i nakon poplave u kukuruzu kako bi se pomoglo biljkama u oporavku i zaštiti od potencijalnih štetnika i infekcija. Evo nekoliko načina na koje možete koristiti neem ulje u nasadu kukuruza nakon poplave:

Zaštita od štetnika: Neem ulje ima prirodna insekticidna svojstva koja mogu pomoći u suzbijanju štetnika koji mogu napadati kukuruz. Pomiješajte neem ulje s vodom i prskajte biljke kako biste ih zaštitili od insekata poput kukuruznog moljca ili lisnih uši.

Prevencija gljivičnih oboljenja: Poplava može stvoriti povoljne uvjete za razvoj gljivica koje mogu uzrokovati oboljenja kao što su trulež korijena ili plijesan. Neem ulje ima svojstva koja mogu suzbiti rast gljivica. Pripremite otopinu neem ulja i vode te je nanesite na biljke kako biste smanjili rizik od gljivičnih infekcija.

Poticanje oporavka biljaka: Neem ulje također može imati povoljan učinak na rast i oporavak biljaka. Sadrži hranjive tvari koje mogu potaknuti regeneraciju i jačanje biljaka nakon poplave. Nanesite razrijeđeno neem ulje na korijenje i lišće kukuruza kako biste podržali njihov oporavak.

Uvijek je važno slijediti upute proizvođača za pravilnu upotrebu neem ulja. Također, provjerite lokalne propise i preporuke vezane za upotrebu pesticida i sredstava za zaštitu bilja u vašem području. Isto tako, budite svjesni da neem ulje treba koristiti umjereno i s oprezom kako biste izbjegli moguće negativne posljedice na okoliš ili biljke.

Natrag na blog