Pšenica

Pšenica

Neem ulje može poboljšati rast i smanjiti štetu od štetnika u pšenici na nekoliko načina. Neem ulje sadrži azadirachtin, prirodni spoj koji ima insekticidna, fungicidna i pesticidna svojstva, a također potiče rast biljaka.

Kada se primjenjuje na pšenicu, neem ulje može pomoći u smanjenju oštećenja od insekata, kao što su žitne pipe i kukuruzni moljac. Također, neem ulje može pomoći u smanjenju štete od gljivičnih bolesti, kao što su rđa i pepelnica, koje mogu uzrokovati gubitke prinosa.

Doziranje neem ulja u pšenici može varirati ovisno o vrsti proizvoda i preporukama proizvođača. Uobičajeno, neem ulje se primjenjuje kao folijarno prskanje, a može se kombinirati s drugim tvarima za kontrolu štetnika i bolesti.

Što se tiče bolesti koje liječi, neem ulje može biti učinkovito u borbi protiv različitih vrsta gljivičnih bolesti, kao što su rđa, pepelnica i fusarijum. Također može pomoći u sprečavanju štete koju uzrokuju insekti, kao što su žitne pipe i kukuruzni moljac.

preporučuje kombiniranje neem ulja s drugim mjerama kontrole štetnika i bolesti, kao što su plodored, ispravno gnojenje i navodnjavanje te korištenje drugih pesticida i fungicida ako je potrebno.

Doziranje neem ulja ovisi o koncentraciji ulja i veličini površine koju treba tretirati, pa je preporučljivo pratiti upute proizvođača. Uobičajeno je koristiti koncentraciju od 0,5-2% neem ulja u vodi ili drugom rastvaraču. Preporučuje se da se tretiranje biljaka ponavlja svakih 7-10 dana, ovisno o potrebi.

Neem ulje se može koristiti za liječenje različitih bolesti koje pogađaju pšenicu, uključujući:

  • Rđa pšenice - gljivična bolest koja uzrokuje hrđave mrlje na listovima, stabljikama i klasju pšenice.
  • Fusarioza - gljivična bolest koja utječe na korijenje, stabljike i klasje pšenice, uzrokujući žutilo, venenje i propadanje biljaka.
  • Siva plijesan - gljivična bolest koja uzrokuje smeđe ili sive mrlje na lišću, stabljikama i klasju pšenice.
  • Lisna pepelnica - gljivična bolest koja uzrokuje bijelu ili sivu prevlaku na listovima pšenice, što može smanjiti fotosintetsku aktivnost biljaka

Neem ulje ima prirodna svojstva koja mogu pomoći u sprečavanju napada leme u pšenici. Uglavnom se smatra da neem ulje sprječava leme na sljedeće načine:

Repelent - Neem ulje može djelovati kao prirodni repelent protiv leme, odbijajući ih od biljaka i smanjujući rizik od napada.

Antifeedant - Neem ulje također može djelovati kao antifeedant, sprečavajući leme da se hrane na biljkama, što smanjuje njihovu sposobnost preživljavanja i reprodukcije.

Inhibicija rasta - Neem ulje također može inhibirati rast jajašaca leme, sprečavajući njihovo sazrijevanje i sprječavajući razmnožavanje.

Doziranje neem ulja u sprečavanju napada leme u pšenici ovisi o različitim čimbenicima kao što su stadij razvoja biljke, vrsta tla, razina napada itd. Uobičajeno, preporučuje se primjena oko 1 do 2 litre neem ulja po hektaru, razrijeđenog u vodi, a primjenjuje se pomoću prskalice. Međutim, važno je napomenuti da prekomjerna primjena neem ulja može uzrokovati fitotoksičnost i oštetiti biljke, pa je važno pridržavati se uputa za doziranje i primjenu.

 

Nakon poplave u pšenici, neem ulje može biti korisno za pomoć biljkama u oporavku i zaštiti od potencijalnih problema kao što su insekti i gljivične infekcije. Evo nekoliko načina na koje možete koristiti neem ulje u nasadu pšenice nakon poplave:

Zaštita od insekata: Neem ulje ima prirodna insekticidna svojstva koja mogu pomoći u suzbijanju štetnika koji mogu napadati pšenicu, poput žitnih ušiju ili pšeničnih muha. Pripremite otopinu neem ulja i vode te je prskajte po biljkama kako biste ih zaštitili od insekata.

Prevencija gljivičnih infekcija: Poplava može stvoriti povoljne uvjete za razvoj gljivica koje mogu uzrokovati bolesti kao što su pepelnica ili hrđa pšenice. Neem ulje ima antifungalna svojstva koja mogu smanjiti rizik od gljivičnih infekcija. Pripremite otopinu neem ulja i vode te je nanesite na biljke kako biste smanjili mogućnost razvoja gljivičnih oboljenja.

Poticanje rasta biljaka: Neem ulje sadrži hranjive tvari koje mogu potaknuti oporavak i rast biljaka nakon poplave. Nanesite razrijeđeno neem ulje na korijenje i lišće pšenice kako biste podržali njihov oporavak i rast.

Natrag na blog