Šećerna repa

Šećerna repa

Neem ulje se može koristiti za suzbijanje određenih bolesti i štetočina koje utječu na šećernu repu. Evo nekoliko primjera:

  • Lisne uši: Neem ulje ima insekticidna svojstva koja mogu pomoći u suzbijanju lisnih uši na šećernoj repi. Lisne uši su štetnici koji se hrane biljnim sokom, a neem ulje može ih odbiti ili ubiti, smanjujući njihovu populaciju.
  • Repina pipa: Repina pipa je štetnik koji napada korijenje šećerne repe i može uzrokovati značajne gubitke u usjevu. Neem ulje može pomoći u suzbijanju ovog štetnika, smanjujući njegovu aktivnost i ometajući njegov razvoj.
  • Gljivične bolesti: Neem ulje ima fungicidna svojstva koja mogu pomoći u suzbijanju različitih gljivičnih bolesti koje utječu na šećernu repu. To uključuje bolesti poput pepelnice, crne pjegavosti, prstenaste truleži i drugih gljivičnih infekcija.
  • Lisne uši: Neem ulje može se primijeniti za suzbijanje lisnih uši na šećernoj repi. Razrjeđuje se u vodi prema uputama proizvođača, obično u omjeru 1:10 do 1:20 (neem ulje:voda). Nanesite otopinu na lišće biljaka pomoću prskalice.
  • Repina pipa: Neem ulje može se koristiti za suzbijanje repine pipe na šećernoj repi. Doziranje i način primjene ovise o proizvodu i uputama proizvođača. Obično se neem ulje razrjeđuje u vodi i primjenjuje se prskanjem tla oko korijena biljaka ili prskanjem lista, ovisno o potrebi.
  • Gljivične bolesti: Neem ulje može se koristiti za suzbijanje različitih gljivičnih oboljenja u šećernoj repi poput pepelnice, crne pjegavosti i drugih gljivičnih infekcija. Doziranje i primjena ovise o proizvodu i uputama proizvođača. Obično se neem ulje razrjeđuje u vodi i prska se na biljke, posebno na zaražena područja.

Važno je slijediti upute proizvođača prilikom primjene neem ulja u šećernoj repi jer doziranje može varirati ovisno o koncentraciji ulja, specifičnoj bolesti ili štetniku te uvjetima uzgoja. Prekomjerna koncentracija neem ulja može oštetiti biljke, stoga je važno pridržavati se preporučenih omjera razrjeđivanja i primjene.

Natrag na blog